Srednja zakonska skupina

Srečanja zakonske skupine so čas, ki si ga zakonca/partnerja vzameta zase in si ga podarita za rast svojega odnosa. V župniji sv. Vida delujejo zakonske skupine že od leta 2001. Nastale so na pobudo takratnega župnika Vlada Pečnika. Zakonci smo se prvič srečali na spoznavnem večeru v mesecu, ki je posvečen rožnemu vencu. Takrat smo se oblikovali v tri skupine. Prva je bila skupina z zakonskim stanom do 10 let, druga od 10 do 20 let in tretja nad 20 let. Tako smo se potem srečevali vsak mesec.

Posebej spodbudno, za nas takrat še novince na tem področju, je bil obisk zakonskega para iz  župnije Dob pri Domžalah. Vsaka zakonska skupina je imela svoj animatorski zakonski par, ki je prva leta tudi vodil in pripravljal teme za mesečna srečanja. Leto smo zaključili kot pravi šolarji, saj smo v juniju odšli na skupni izlet na Limbarsko Goro.

Zakonski pari, naši gostje, so nam pomagali še kakšno leto, potem pa smo teme za naša redna mesečna srečanja začeli pripravljati sami. Pomembno pri teh srečanjih pa je tudi, da z nami sodeluje duhovni vodja.

Po enajstih letih srečevanja zakonskih skupin in seveda tudi po malce spremenjeni sestavi skupin, delujejo danes v župniji  štiri zakonske skupine. Dve z nepretrganim srečevanjem vseh enajst let, tretja se je oblikovala pred leti, zadnja, četrta pa lansko leto. Zakonska  skupina ni hermetično zaprta skupina, ampak je odprta za nove pare in  seveda je dovoljeno tudi odhajanje iz skupine. Še vedno imamo redna mesečna srečanja, od septembra do junija.  Ena zakonska skupina se sestaja na svojih domovih, ostale tri skupine pa gostujemo v župnišču. V veliko oporo in duhovno pomoč pri delovanju zakonske skupine je duhovnik, ki je redno navzoč na naših srečanjih. Zakonski par, ki pripravi temo, začne večer z molitvijo, sledi predstavitev teme ter pogovor. Včasih tudi  zaidemo iz same  teme, kar pa ni tako zelo narobe. Teme zakonskih večerov so različne tematike iz zakonskega življenja, teme si najdemo tudi v kakšnem dobrem filmu, morda knjigi, v Svetem pismu. Kot razsodnik naših razmišljanj pa je sodelujoči duhovnik.  Večer običajno zaključimo z molitvijo in seveda s priložnostnim sladkanjem z domačimi dobrotami gostiteljev večera, kar je sedaj za nas postalo že stalnica.

Dejstvo, da v skupini ostajamo več kot desetletje, je potrditev, da zakonci postajamo med seboj dobri prijatelji in smo na neki način tudi drug drugemu v oporo. Seveda, pa se prijateljske vezi tkejo tudi med našimi otroki.

NAVODILA ZA DOBRE ODNOSE

1. Ljubite se med seboj!2. Ne lažite drug drugemu!

3. Vaš pogovor naj bo iskren in odprt!

4. Ostanite prijazni!

5. Kadar ste prizadeti, odpustite in pozabite!

6. Nikoli ne govorite o razdorih!

7. Nikoli se ne pretvarjajte, da se ni nič zgodilo, če se je!

8. Pozabite na ponos!

9. Kadar komu rečete oprosti, poskrbite, da to iskreno mislite!

10. Ne primerjajte preteklosti s sedanjostjo!

11. Dajajte in ne terjajte zase!

12. Bodite pozorni ne njene/njegove občutke!.

13. Kadar se s kom sprete, ne dovolite, da mine dan, preden se spravite!

14. Ne bodite popolni! Bodite pravi!