KONCERT “ODPRI SRCE IN OČI”, APRIL 2018

Vsakdo izmed nas si želi imeti ob sebi vsaj enega človeka, ki mu zna prisluhniti, z njim čutiti in ga videti kot sočloveka. Takrat, ko mu je lepo, ko poje, vriska, ko mu duša od prijetnosti plava nad oblaki, pa tudi takrat, ko je v kratkotrajnih stiskah, ali ko je ujet v obupu, iz katerega ne vidi izhoda. Člani Župnijska karitas Šentvid pri Stični smo družina, ki živi za sobrate.

V soboto, 14. aprila 2018, smo organizirali 11. dobrodelni koncert Odpri srce in oči, na katerem  smo obeležili deset let našega delovanja. Sredstva, zbrana na koncertu, bodo namenjena potrebam naše Karitas.

Pod skrbnim vodenjem mentorjev in zborovodij so nastopili: članice Župnijske karitas, Ženski pevski zbor Vidovo, moški pevski zbor Vidovo, Otroška folklora skupina Vidovo, Društvo upokojencev Sončni žarek, Mladinski pevski zbor Župnije Šentvid, Moški pevski zbor Dob, Žiga Rojec, Šentviški slavčki, Moški pevski zbor Prijatelji, glasbena skupina Nipera, pritrkovalci iz Doba, harmonikaši Andraž Mostar, David Strah in Martin Vencelj, člana igralske skupine iz naše župnije Jože Glavič in Cirila Kastelic.

Župnik Izidor Grošelj, župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, predsednik Škofijske karitas Marko Čižman, diakon in prejšnji generalni tajnik Slovenske karitas Imre Jerebic so z vzpodbudnimi govori poudarili namen in potrebo karitativnega dela in podprli prizadevanja naše Župnijske karitas.

Povezovalki sva med točkami seznanjali obiskovalce z desetletnim delovanjem naše Župnijske karitas. Ustanovljena je bila 29. 1. 2008. Prvo večje delovanje v službi človeka je bila priprava in izdelava klančine od župnijskega doma proti cerkvi. Omogočala je prehod invalidom in ostalim gibalno oviranim.

Finančno, s hrano in z oblačili smo pomagali prizadetim ob poplavah v Goričnici na Štajerskem, v Dobrem Polju, v KS Planina in Laze, v Bosni in Hercegovini.

Vsako leto sodelujemo pri sveti maši za bolne in starejše, jih povabimo v župnijski dom, kjer jih pogostimo in se z njimi družimo. Za praznike obiščemo in skromno obdarimo vse bolne ali stare osemdeset let in več, ki živijo na območju župnije. Dvema družinama smo pomagali ob požaru, družini v Novem mestu pa, ko jim je dom poškodoval plaz. Organistki, ki je veliko svojega časa posvetila služenju, smo krili pogrebne stroške. Dečku s cerebralno paralizo smo pomagali do nakupa invalidskega vozička. Prejemnikom smo razdelili že več kot 30 000 kg hrane, ki jo zagotavljata Škofijska karitas Ljubljana ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Sklad za evropsko pomoč najbolj ogroženim. Organiziramo pobiranje in delitev ozimnice, ki jo od svojih zalog poklonite dobrotniki. Pred prazniki povabimo k sodelovanju birmance in ostale župljane in skupaj izdelujemo voščilnice in adventne venčke. Povezujemo se s Centrom za zdravje bolezni otrok v Šentvidu, kjer je dnevno varstvo starejših. Uspešno sodelujemo v akciji Manjša sveča za sočloveka sreča. Sodelovali smo pri umetniški instalaciji »Življenje našega drevesa«, kjer smo izdelali enega izmed mozaikov v Šentvidu. V mozaik smo dodali plameneči križ in tudi tam pustili svoj odtis. Udeležujemo se seminarjev na ravni Škofijske karitas Ljubljana. Organizirali smo dve duhovni obnovi grosupeljske dekanije, na preostalih pa aktivno sodelujemo. Udeležujemo se občnih zborov Škofijske karitas Ljubljana.

Organiziramo tečaje, predavanja, predstavitve. Aktivno sodelujemo na župnijskih dnevih. Sodelujemo tudi z Župnijskim pastoralnim svetom. Za otroke na oratoriju vsako leto preskrbimo vsaj en topel obrok. Skrbimo za grob pokojnega župnika. Urejamo spletno stran naše župnije. Skrbimo za prte v župnijski cerkvi, pred večjimi prazniki cerkev tudi čistimo. Pred svetimi mašami ob nedeljah molimo rožni venec.

Sodelujemo pri čiščenju župnijskega doma in skrbimo, da so rože na oknih urejene in zalite. Urejamo sanitarije, ki so odprte v času nedeljskih in prazničnih svetih maš.

Pomagamo ustvariti vezi med Škofijsko karitas in prosilci, da se njihovi otroci lahko udeležijo letovanja, da se plačujejo položnice, ki jih zaradi stiske sami ne zmorejo, da se nabavijo drva. S svojimi sredstvi občasno kupujemo mleko, olje, čokolino… Preskrbimo znamke za Miklavža za otroke prosilcev. Družinam, ki se znajdejo v hudi stiski, plačujemo položnice, nekatere posameznike pa oskrbujemo s toplim obrokom. Nabavili smo dve bolniški postelji, ki v tem času že služita bolnikoma.

Zahvaljujemo se vsem nastopajočim na koncertu, Edu Strahu za ozvočenje, Gašperju Stoparju, da je ovekovečil vse, kar se je dogajalo na koncertu, Krščanskemu bratstvu bolnikov in invalidov za darovani bolniški postelji, članicam in članom kulturno športnega društva iz Doba za cvetlične aranžmaje, Dragici Šteh in Tanji Tomažič Kastelic za prijetno sodelovanje.

Hvala naši stalni in občasni dobrotniki! Dobri ljudje, ki ste nas podprli v odločitvi za ustanovitev naše Karitas in ki vidite in cenite naš trud. Zaupate našemu delu, nas podpirate s svojimi denarnimi darovi. Hvala, ker nas podpirate s pridelki in izdelki. Hvala za vaše pridne roke in čuteča srca. Hvala vam za vaše molitve, ker brez njih ne bi znali, niti ne bi zmogli poiskati vedno novih rešitev za lajšanje stisk v naši župniji. Bog daj, da bi bilo tako še v naslednjih desetih letih. Ob koncu koncerta so vsi pevski zbori skupaj zapeli himno praznovanja Šentviškega tisočletja Mati Marija se z nami raduje. Na klavirju nas je spremljal Robi Markovič, vodila pa Tanja Tomažič Kastelic. Pridružili smo se jim tudi vsi, ki smo bili v dvorani.

Po skupni pesmi smo se družili še ob dobrotah, ki smo jih pripravili skupaj z našimi prejemniki pomoči in z Župnijskim pastoralnim svetom. Tudi njim se lepo zahvaljujemo.

Fotografije z dogodka si lahko ogledate v GALERIJI.

Besedilo: Jožica Jevnikar

Fotografije: Gašper Stopar

 

 

Deli zgodbo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email