Blagoslov konj, Štefanovo 2012

Sv. Štefan, prvi diakon in mučenec, goduje 26. decembra, naša mlada domovina pa praznuje svoj še vedno rosno mlad rojstni dan. Obojemu so danes v vetru zaplapolale zastave.

Sv. Štefan je zavetnik in zaščitnik domačih živali, zato gospodarji na ta dan pripeljejo blagoslovit konje. Blagoslov konj namreč po ljudskem izročilu in izkušnjah ohranja na poti in v hlevu zdrave živali, na polju pa dobro letino.

Blagoslov konj z žegnano vodo se na Slovenskem prvič omenja že v 10. stoletju.

Štefanovo je po vsebini zelo raznolik praznik, tako da ob njem  lahko  govorimo o pravem bogastvu ljudskega izročila.

Kako smo ga doživeli v Šentvidu pri Stični, najlepše govorijo posnetki. Razveseljiv je bil pogled na toliko postavnih in iskrih konj, še lepši pa na tolike mlade obraze na in ob konjih. Zagotavljajo nadaljevanje tradicije in reje teh plemenitih, lepih živali.

Razveselile pa so tudi članice RK Šentvid pri Stični s svojo plemenito potezo zbiranja sredstev za pomoči potrebne otroke. Hvala Vam, da ste pomagale potegniti voz plemenitih dejanj za sočloveka za nekaj kolesljajev naprej. Vsak malo, vsak izvirno po svoje – pa bo zrno do zrna vsak dan vsaj skromna pogača. Več jih bo, lepši bo danes in jutri.

Hvala in pohvala za vse dobrote, ki so »namazale« in zalile grla, posladkale želodčke; danes v najzgodnejših jutranjih urah pa ogrele tudi »polnočničarje«, zlasti tiste, ki so – kot nekoč skoraj vsi – k polnočnici prišli peš in si svetili z baklami.

Naj obvelja: To je tisti ta pravi, naš Šentvid.

DSC_0247

Več slik si lahko ogledate v galeriji.

Deli zgodbo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email