BOŽIČ V ŠENTVIDU PRI STIČNI

Za postavitev letošnjih jaslic v župnijski cerkvi sv. Vida v Šentvidu pri Stični je bila na vrsti podružnica Sv. Roka. Prvo srečanje soseske, povezano z jaslicami, je bilo 29. 10. 2018 v Gasilskem domu na Selu pri Radohovi vasi. Na sestanku so naredili okvirni načrt za postavitev jaslic.

V osrednjem delu  jaslic so želeli upodobiti rojstvo Jezusa Kristusa. Poleg veličastnega in pomembnega dogodka Kristusovega učlovečenja, so želeli upodobiti pokrajino z objekti, ki sodi v sosesko Svetega Roka.

V glavah umetnikov je nastal načrt jaslic. Izdelali so maketo cerkve sv. Roka, toplerja, ki stoji ob njej, hiše pod cerkvijo, kapelice sv. Roka in hangerja na letališču. Ostali soseščani so nabrali ogromne količine mahu, darovali smrečice, poiskali lučke za okrasitev…

V dveh vikendih se je zbralo več fantov in mož, da so izdelali oder, na katerega so postavili jaslice, smrečice, ovčke, pastirje, vse izdelane objekte, letališko stezo, cesto, železnico… Za nebo so postavili nešteto lučk in zvezdo repatico, ki spremlja modre na poti v Jeruzalem. Žene so poskrbele za malico.

Na izdelane jaslice so bili vsi, ki so sodelovali pri izvedbi, zelo ponosni. Večkratno pohvalo jim je namenil tudi župnik Izidor.

Pred polnočnico se je v župnijski cerkvi zbrala množica ljudi. Vsepovsod so bile kamere, kajti polnočnico so prenašali po televiziji in radijskih sprejemnikih.  Pred sveto mašo smo prisluhnili mladinskemu pevskemu zboru in pritrkovalcem iz Doba. Gospod župnik, duhovna pomočnika, ministranti,  člani župnijskega pastoralnega sveta, letošnji birmanci, združeni vsi pevski zbori naše župnije z njihovimi umetniškimi vodji, orkester, citrarka Eva in vsi ostali nastopajoči, so nam z božičnimi pesmimi, z glasbo, z besedili in duhovnim vodenjem pripravili srca na pomen in praznovanje Božičnih skrivnosti. V jaslice in v naša srca so položili novorojenega Odrešenika, mi pa smo božični čudež ponesli v naše domove in v svet.

PRENOS POLNOČNICE si lahko ogledate na tej povezavi.

Fotografije jaslic si lahko ogledate v GALERIJI.

PRISPEVEK NA SPLETNI STRANI OBČINE IVANČNA GORICA

Besedilo: Jožica JEVNIKAR

Foto: Gašper STOPAR

Deli zgodbo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email