DEKANIJSKA DUHOVNA OBNOVA ŽUPNIJSKIH KARITAS,

V soboto 3. 2. 2018 je Župnijskih karitas Škofljica organizirala letno duhovno obnovo vseh župnijskih karitas v naši dekaniji. Kljub obilici snega je bila udeležba sodelavcev karitasa kar številčna.

Uvod v srečanje je bila molitev rožnega venca in sveta maša, pri kateri smo prejeli tudi Blažev blagoslov.

Župnik Jože Tominc nas je med drugim nagovoril z besedami, da je vera brez del mrtva.  Spomnil nas je, da moramo biti pri svojem delu vedno odprti za božji nagovor. Karitativno delovanje se začne že s stiskom roke. Najprej moramo karitativno delovati  v svoji družini, nato v župniji, škofiji in šele potem širše. Pri tem pa ne smemo pozabiti nase. Kdor ne ljubi sebe, tudi drugih ne more ljubiti.

Srečanje smo nadaljevali z duhovno obnovo, ki jo je vodil diakon gospod Imre Jerebic.

Skozi naše delo so nas  nagovarjale Rupnikova podoba  usmiljenega Jezusa, fotografija papeža Frančiška – papeža ubogih in naslovnica knjige Obrazi ljubezni.

Obrazi ljubezni so trije, ki govorijo o:

  • ljubezni do sebe,
  • ljubezni do bližnjega – tistega, ki mu pomagamo,
  • ljubezni do Jezusa.

Sodelavci Karitasa smo od Boga dobili talent služenja bližnjim, ki ga moramo negovati. Smo obraz ljubezni do tistih, ki so v stiski. Čuteči moramo biti do drugačnih, tistih, ki delajo narobe, tistih, ki so na robu družbe… Božje usmiljenje nam pomaga preseči vsakršne nalepke. V stikih s sočlovekom so besede premalo. Imeti moramo čuteče, nežno srce, ki v ljubezni razžari naš obraz, ki oddaja pozitivno energijo ljudem v različnih stiskah.  Najmočnejša pa je govorica oči. Iz njih naj odsevajo dobrota, ljubezen in veselje.

Sočloveka moramo poslušati. Njegovih izjav ne komentiramo, ne sodimo. Naš pogled naj govori, naša ušesa naj poslušajo, naše roke naj objemajo.

Ljubiti moramo najprej sebe, se spoštovati. Pogosto moramo poromati vase, se srečati s seboj. Ne smemo si naložiti prevelkega bremena, naučiti se moramo postavljati meje. Le to lahko vodi v ljubezen do bližnjih.

Za uspešno delo moramo moliti in prositi vsemogočnega Gospoda. Tudi mi se lahko znajdemo v temi, vendar bomo z njegovo pomočjo tudi v temi znali hoditi in bomo zopet ugledali luč.

Duhovno smo se obogatili. Ob prijetnem klepetu in dobrotah smo se tudi prijetno naklepetali.

Jožica Jevnikar in Lojzka Sever

Deli zgodbo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email