DIAKONSKO POSVEČENJE v naši župnijski cerkvi

Torek 25. junij, dan državnosti. Šentvid vse od jubilejnega 50. Tabora pevskih zborov žari v cvetju, zastavah in sodelovanju številnih društev in posameznikov. V praznično dopoldne se oglasijo zvonovi. Pritrkovalci iz bronastih glasnikov vere izvabljajo melodije, ki obiskovalcem od blizu in daleč pripovedujejo zgodbo o zvestobi, o hvaležnosti in ponosu. Parkirišča okrog cerkve, župnijskega doma in pokopališča se hitro polnijo. V šotoru, ki so ga marljivi gasilci postavili pred župnijskim domom, je že od zgodnjega jutra živahno. Nadškof Stanislav Zore se v družbi številnih sobratov duhovnikov in redovnikov pripravlja na slovesno sveto mašo. Ob pesmi zvonov se vije belo zlata reka posvečenih in tistih, ki čakajo na posvečenje v našo župnijsko cerkev, ki se blešči v rumenih cvetovih, v odsevu neštetih svetlobnih žarkov skozi steklene figure lestencev. Pozdravi jih napis iz 27. psalma – Upaj v Gospoda, bodi močan in pozdravi jih mogočne pesem s kora – Ti, si Peter skala. Pesem združenega zbora domačinov in prijateljev in sosednje stiške župnije ter priložnostnega orkestra, ki ga vodi Robert Markovič, na orglah pa spremlja Žiga Jernejčič.

V uvodnem nagovoru je tajnik župnijskega sveta, Drago Stopar,  pozdravil nadškofa ter vse druge zbrane z besedami:

Dragi duhovniki in kandidati za diakone – dobrodošli pred oltarjem župnijske cerkve svetega Vida, kjer se že tisoč let daruje  sveta daritev za odrešenje vseh, ki verujejo v Kristusa. Spoštovani sorodniki naših današnjih slavljencev, dragi župljani župnij Šentvid pri Stični, Kranj – Kokrica, Jesenice, Jarše, Dol pri Ljubljani, Šmartno pod Šmarno Goro, Vrhnika, Maribor – sveta Marija in spoštovani predstavniki družbe lazaristov  – sprejmite našo iskreno dobrodošlico in povabilo na prijateljsko druženje tudi po maši.

Velik praznik je danes. Ob dnevu državnosti, ko naš spomin spoštljivo seže v čas odločitve za samostojno in suvereno državo Slovenijo; je danes tudi praznik hvaležnosti za nove duhovne poklice.

Upaj v Gospoda, bodi močan! smo zapisali v geslo, ki je slovesni sprevod pozdravilo pred vstopom v cerkev.  Matej, Anže, Martin, Tilen, Janez, Rok Vinko, Boštjan in Ivan – bodite močni; tudi ko bo v vaši duši gorel nemir in skrbi, tudi ko bodo viharji preizkušenj krhali vaše zaupanje. Bodite močni v veri in obljubi, da boste blagovest evangelija oznanjali in živeli.

Vsi mi, dragi bratje in sestre, pa bodimo močni in trdni v molitveni povezanosti in prošnji – naj Bog odpušča naše grehe in naj nas vse vodi po poti iskrenega veselja, nesebične dobrote, neomajnega upanja in prave krščanske ljubezni.

Nagovor gospoda nadškofa med slovesno pridigo je bil nagovor skrbnega očeta, ki svojim otrokom izroča popotnico in jih hkrati ljubeče opozarja in opogumlja.

V obredu posvetitve kandidatov v diakone smo bili priča besedam in dejanjem, ki jih ne doživimo prav pogosto. Ne pomnimo, če je kdaj bilo diakonsko posvečenje v Šentvidu, zato nas je toliko bolj ganila simbolika izročitve mladih fantov v Božjo previdnost.

»Glej, da boš veroval, kar boš bral. Učil, kar boš veroval. Živel, kar boš učil.«

Zadržali smo dih v posvečenem trenutku, ko so župniki oblekli svoje varovance v obleko diakonov. Ko je naš župnik Izidor oblekel našega Mateja. To je pot do Gospodovega oltarja, do milosti mašniškega posvečenja.

V takšnem zanosnem vzdušju je minila sveta maša, z zahvalami ob koncu in priložnostnimi darili za diakone ter z besedo župnika Izidorja, ki je povzemala misel preštevilne množice v cerkvi in zunaj nje. Hvaležni smo za duhovne poklice in še bomo molili zanje, za njihovo stanovitnost in pogum. Po sklepnem blagoslovu je zbrano ljudstvo in duhovnike iz cerkve pospremila pesem, ki so jo peli vsi. Pozdravljena, Mati dobrega sveta, ti luč blagodejna z večnih višav…

Po maši pa … Tisoč in več ljudi je posedlo na pripravljena mesta na župnijskem dvorišču. Neumorna ekipa animatorjev, sodelavk župnijske Karitas, ŽPS in drugih župnijskih sodelavcev je poskrbela za lačne in žejne. Čez Šentvid se je razlegla pesem. Kot že tolikokrat. Pesem, ki ji dajejo intonacijo iskrena hvaležnost in obljuba, da bomo v povezanosti, sodelovanju in skupnem delu ustvarili še marsikaj lepega, dobrega in svetega.

Zapisala: Dragica Šteh

Tadej Koleša pa je z nami podelil svoje vtise: “Moj vtis je čudovit. Potopil sem se v množico, sicer zunaj cerkve. Res, to je bil dan, ki je močno presegal biti pri evharistiji navadne domače nedelje. To je bil praznik medžupnijskega povezovanja.

Nagovarjale so me drobne stvari, mladi, mlade družine, moji kolegi iz daljnih časov, od katerih sem prejemal duhovne vspodbude, ki jih sedaj vidim zapisane, ko pogledam našo ribo (Postojna, Slovenj Gradec, Ihan, Ljubljana).

Videl sem našo skupnost, ki je delavno služila vsem, velik boklonaj. Malce sem pogrešal še koga več, ki bi praznoval z menoj, in bil tako soudeležen pri farnem dnevu. Morda bi morali kaj še dograditi – povezati lepoto dne z bistvenim. Zunanji lepoti in blišču moramo dodajati notranje vsebine, našo duhovno rast. Le tako bomo doživeli novo mašo kot utrip ne kot dobro zrežiran prizor našega religioznega udejstvovanja … Povezujmo se v bistvenem.”

Lojzka Sever, članica Župnijske karitas: “Ko sem izvedela, da bo letos diakonsko posvečenje v naši župnij sem bila vesela. Spet bomo imeli priložnost spremljati bogato bogoslužje, priložnost za versko poglabljanje… Pa sem tako kot druge članice Župnijske karitas in veliko število drugih župnijskih sodelavcev ostala zunaj cerkve – pri pripravah prostora in hrane za diakone, številne duhovnike in obiskovalce. Le na trenutke sem lahko prisluhnila besedam, ki so donele iz zvočnika in le za trenutke sem se lahko pomešala med udeležence, da sem pozdravila katerega izmed njih. Pa vendarle sem se čutila povezana z vsemi, se veselila in čutila utrip celotne skupnosti.  Skupaj smo ustvarili čudovit dan. Skupaj smo se ob delu znova povezali, oblikovali. Bila je nova izkušnja, priložnost za rast praktične vere, za povezovanje in krepitev  pripadnosti župniji.”

Poveži se tudi z Župnijskim utripom od svetga Vida in podeli svoj vtis.

Vatikan News nam na povezavi omogoča, da prisluhnemo sveti maši:
https://soundcloud.com/…/prisluhni-sveti-masi-z-diakonskim-…
in sklepu svete maše z diakonskim posvečenjem v Šentvidu pri Stični
https://soundcloud.com/…/prisluhni-sklepu-svete-mase-z-diak…

Vir naslovne fotografije: Vatikan News

Avtorica prve in druge fotografije: Tatjana Splichal

Deli zgodbo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email