Kako smo delali jaslice, Šentvid 2012

Župnijsko cerkev sv. Vida letos krasijo jaslice, ki smo jih naredili soseščani iz soseske sv. Petra iz Doba. Na izdelavo jaslic smo se začeli pripravljati že januarja, ko smo pospravljali jaslice, ki so jih naredili soseščani sv. Ane. Za nami pa je na vrsti soseska sv. Andreja – Sobrače. Odločili smo se, da v jaslice postavimo glavna prepoznavna znamenja naše soseske. Določene so bile posamezne zadolžitve, katere smo do konca izpeljali v zadnjem tednu pred božičem.

17 ustvarjalcev jaslic nas je tako prvi dan delalo do pozne noči. Vsak je prispeval delček svojega dela in ves trud je bil poplačan, ko smo tretji večer ugotovili, da smo z ustvarjanjem in kar je nastajalo, zadovoljni. Simbole naše soseske smo postavili v ozadje, v ospredje  pa seveda bistvo božične noči – hlevček s sv. družino. Prepoznavna znamenja naše soseske so seveda cerkev, tri kapelice, križi, brez avtoceste seveda ne gre, in vsekakor veliko vode. Našo sosesko zaznamuje tudi veliko njiv, na katere pa tudi pri jaslicah nismo pozabili. Po uspešno zaključenem »umetniškem« delu smo jaslice zakrili, saj naj bi se jaslice po starem običaju delale šele na sveti večer. Jaslice smo odkrili pred svetim večerom, vodi dodali še ribice in tako so bile jaslice pripravljene.

Soseska Dob pa je bila v tednu pred božičem še posebno solidarna in predana dobrodelnosti. Komaj smo zaključili obnovo hiše in strehe, ki so jo ognjeni zublji uničili družini, že smo bili pred novo nalogo postavljanja jaslic v župnijski cerkvi.

Kakšen umetniški vtis smo pustili v jaslicah, bodo povedali drugi. Mi smo v njih pustili del sebe, posebej še David, ki je izdelal maketo dobuske cerkve, Rok z izdelavo kapelice v gozdu, Igor z izdelavo kapelice sredi vasi, Janez s svojo kapelico na njivah, ter Nande, ki je izdelal križ. .

Dobuski jasličarji vam želimo lepe in doživete božične praznike in srečno v letu 2013.

 

jaslice, 19.12.2012 003

Več slik si lahko ogledate v galeriji.

Deli zgodbo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email