MOLITEV PRED BANKOVCEM

Gospod, poglej ta bankovec. Vznemirja me, ker ne spregovori. Nikdar ne bo razodel vsega tega, kar skriva v sebi. Prepojen je s človeškim znojem, omadeževan je s krvjo, z razočaranji, s poteptano častjo. Bogat je zaradi teže človekovega dela, ki je skrito v njem in ki mu daje vrednost! Skozi toliko prstov je šel! In kaj je delal na svojih dolgih in nemih potovanjih?

Podaril je šopek rož veseli nevesti, plačal krstni kolač, nasitil je rdečeličnega malčka. Na družinsko mizo je postavil kruh. Prinesel je mladim veselje, starejšim tiho radost. Plačal je rešilno zdravniško pomoč, daroval je knjigo, oblekel je dekle.

Toda odposlal je tudi ločitveno pismo, plačal je umor nerojenega otroka, prav on je točil alkohol in povzročal pijančevanje, otrokom je predvajal prepovedani film, zapeljeval je doraščajočega fanta in iz odraslega naredil tatu. Plačal je morilno orožje in deske za krsto.

 

Gospod, darujem Ti ta bankovec z vsemi veselimi in žalostnimi skrivnostmi! Pravim Ti, hvala za vse življenje in veselje, ki ga je prinesel! Prosim Te za odpuščanje za vse zlo, ki ga je povzročil! Predvsem pa Ti ga darujem za vse to delo, ki bo ob koncu jutrišnjega dne kot denar nesporne vrednosti spremenjeno v večno življenje.

Ob zahvalni nedelji.

             J. Z.

Deli zgodbo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email