Nove orgle bodo ohranjale dediščino naših prednikov

Iz meseca v mesec lahko farani spremljamo, kako napreduje projekt novih orgel za našo župnijsko cerkev. Iz orglarske delavnice Močnik so nam tokrat posredovali skico zunanjega izgleda novih orgel (t.i. orgelski prospekt). Načrt je izdelal mojster Jožef Močnik in sicer po vzoru sedanjega baročnega prospekta. Obstoječe baročno rezljano okrasje in polnila bodo restavrirana in uporabljena na novih orglah. Barva nove orgelske omare še ni določena, vendar bo ustrezala slogu notranje opreme cerkve. Medtem izgled orgelskega igralnika še načrtujejo Tomaž Močnik, Luka Posavec in Aleš Razpotnik in bo dokončan v prihodnjih tednih.

Mojstri se torej trudijo, da se pri načrtovanju novih orgel ohrani tradicija in izročilo naših prednikov. Čeprav se zaradi praktičnosti in smotrnosti, staro umika novemu, pa se moramo zavedati korenin in tradicije, na katerih temelji naša vera. Ne pozabimo – mi smo tista generacija v župniji, ki bo morala poskrbeti za nove orgle, da bodo tudi prihodnji rodovi ohranjali cerkveno petje in svečano obhajali skrivnosti svete evharistije. Hvala vsem, ki se zavedate tega poslanstva in načrte za nove orgle podpirate z molitvijo in darovi.

* na fotografiji: Izgled nove orgelske omare, ki bo spominjala na stare orgle. Na skici še ni izbrana barva orgel, prav tako še ni dokončan videz igralnika.

Matej Šteh

Deli zgodbo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email