OBRED UMIVANJA NOG

Obred umivanja nog, spominja na Jezusovo ponižno dejanje, ko je umil noge apostolom.

 Na pobudo g. župnika Izidorja smo ta obred letos prvič  izpeljali tudi na veliki četrtek v šentviški cerkvi.

Priznam, da me je povabilo “med apostole” presenetilo, čeprav sem slutil, da se bo zgodilo. Zakaj pa ravno jaz? Te pozornosti si pa res ne zaslužim! Ko pa sem se spomnil Petrove reakcije v tej situaciji pri zadnji večerji, sem povabilo pomirjen sprejel.

To me spominja na Armstrongov stavek ob pristanku na luni “To je majhen korak za človeka, a velik korak za človeštvo”. Ta gesta je res majhen korak, je preprosta, simbolika ponižnosti in zgleda pa je zelo velika in vprašanje, če se je sploh zavedam. Ta zgled nas namreč močno kliče in vabi k ponižnosti v vsakdanjem življenju.

Nisem se spraševal, zakaj ravno jaz. Predvsem sem razmišljal kako naj izpeljem zaupano mi nalogo. Skupina dvanajsterih je nastajala, drugi so se opravičili, drugi niso pristali, spet drugi pa so pristali, a niso držali obljube. Božja previdnost pa je poskrbela, da je ducat mož pristopilo in sodelovali pri obredu, ki simbolizira služenje in pokorščino.

Župnik je po končanih obredih na Veliki četrtek dejal, da je potrebno kar nekaj poguma za odločitev, da simbolično predstavljaš apostola, ki mu je Jezus umil noge. In res. Nisem pričakoval, da bo dejanje deležno posmehovanja tudi rednih nedeljnikov. Zelo močno vero so morali imeti pravi apostoli, pred toliko leti, še posebno ob Njegovi smrti, ko so bili zmedeni in prestrašeni.

Fotografije si lahko ogledate v GALERIJI.

Besedilo in fotografije: Silvo ŠKRABEC

Deli zgodbo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email