OBVESTILA IZ ŽUPNIJE

OZNANILA-5.VELIKONOČNA NEDELJA

Današnja nedelja, je po dolgem času zopet Gospodov dan, ko lahko pridemo v domačo cerkev. Kar dolgo časa je trajalo – od 8. marca. V tem času ste lahko prenose sv. maš preko interneta spremljali doma. Hvala vsem, ki ste nam to omogočili. Sedaj pa so cerkve znova odprte, pod določenimi pogoji. Med tednom boste v cerkvi sedeli na stolih, ki so za to pripravljeni. Ob nedeljah pa bo ob 8. in 10. uri sv. maša na dveh krajih hkrati: v cerkvi in v župnijski dvorani. Zahvaljujem se ŽPS in ostalim, ki ste nam pomagali pripraviti cerkev in dvorano, kjer bomo lahko obhajali nedeljsko sv. mašo. Pred vstopom si razkužimo roke, prav tako ob izhodu. Vsi uporabljamo zaščitne maske. Vse klopi v cerkvi bomo po maši razkužili in cerkev prezračili.

Sedaj lahko zopet darujete za sv. maše. V župnijsko pisarno lahko pridete v času uradnih ur v ponedeljek dopoldan, po vsaki sv. maši, lahko pa tudi pokličete po telefonu in se dogovorimo. Hvala vsem, ki duhovnikov tudi v tem času osamitve niste pozabili. Bog vam povrni!

Čiščenje in krašenje cerkve bo zopet steklo po ustaljenem redu. Zahvaljujem se ga. Meti in Fridi, ki sta v tem času skrbeli za okrasitev cerkve, ko ste preko ekrana spremljali sv. maše iz šentviške cerkve. Za naslednji teden poskrbi za čiščenje in okrasitev župnijske cerkve Dob – do konca.

Darovanja v pušico, kot je običajno, sedaj med sv. mašo ni, ker bi morali zopet razkuževati roke. Vaš dar lahko oddate ob izhodu iz cerkve v nabiralnik, oz. v pehar, ki je za to pripravljen. Kljub temu, da je življenje zastalo, je veliko sprotnih stroškov. Hvala za vsak vaš dar in naj vam Bog povrne vso vašo dobroto!

GREMO K MAŠI

Po dolgih tednih karantene nas je razveselila novica, da spet lahko obiščemo naše cerkve in se udeležimo svetih maš. Naši škofje so pripravili natančna navodila za nove razmere, na tem mestu pa smo zapisali kratke poudarke, ki veljajo za našo župnijo.

 1. V naši župniji bomo svete maše obhajali tako v župnijski cerkvi kot tudi v župnijski dvorani, zato ni bojazni, da bi zmanjkovalo varnega prostora.
 2. Delavniške maše in nedeljske ob šestih bodo v cerkvi, nedeljske maše ob osmih in desetih pa v cerkvi in v župnijski dvorani, maševala bosta hkrati dva duhovnika.
 3. Za nasvet in pomoč bodo pred nedeljskimi mašami prisotni člani župnijskega pastoralnega sveta.
 4. Pred vhodom v cerkev ali v dvorano si je potrebno razkužiti roke. Razkužilo bo na razpolago.
 5. Pri bogoslužju je potrebno nositi masko, prinesete jo s seboj.
 6. Vsaka druga klop v cerkvi mora biti prazna, te klopi bodo posebej označene. V župnijski dvorani sedete samo na pripravljene stole.
 7. Pri maši moramo vzdrževati varno razdaljo, zato lahko v klopi sedita 2 ali 3 osebe (na razdalji meter in pol). Pri razporejanju bo pomagal član ŽPS.
 8. Člani iste družine ste povabljeni, da pridete skupaj k maši in sedete v isto klop.
 9. Na kor vstopajo samo organist in pevci, ki sodelujejo pri bogoslužju.
 • K prejemu svetega obhajila pristopate v varni razdalji (1,5 m). Obhajilo prejmete na roko, se oddaljite od duhovnika, snamete masko in zaužijete sveto obhajilo, nato ponovno namestite masko.
 1. Člani ŽPS bodo po vsaki nedeljski maši poskrbeli za razkuževanje klopi in zračenje
 2. Starejši in kronično bolni ste vabljeni, da še naprej spremljate svete maše preko radia in televizije. Župnijsko občestvo vas spremlja v molitvi in povezanosti.

 

Mesec maj je Marijin mesec, slovenski narod pa je Mariji še posebej naklonjen in se ji izroča v vseh preizkušnjah in stiskah. Marijo kličemo Zdravje bolnikov in v tem mesecev bomo pri šmarnicah še posebej molili, da bo nevarni virus čim prej premagan, naša vera še bolj trdna in zvesta.

Spletne šmarnice za otroke: Najlepša Marijina imena

 

Povezava na navodila Slovenske škofovske konference glede obhajanja svetih maš v slovenskih župnijah:

https://katoliska-cerkev.si/navodila-slovenskih-skofov-za-vzpostavitev-javnega-bogosluzja-v-slovenskih-cerkvah-v-casu-epidemije-covid-19 .

V primeru vprašanj se obrnite na g. župnika in na člane ŽPS.

Šentvid pri Stični, 7. 5. 2020

OZNANILA-4. VELIKONOČNA NEDELJA

Slovenski škofje so ta teden sporočili, da se za vernike, od jutrišnjega ponedeljka, zopet odpirajo cerkve. Ker nevarnost nalezljive bolezni še ni mimo, bomo morali biti zelo previdni. Izdali so določene smernice, ki se jih bomo morali držati. V cerkvah je obvezna uporaba zaščitnih mask. Pri vseh vhodih v cerkev bo na voljo razkužilo za roke. V klopeh bomo sedeli na določeni razdalji med seboj, v vsaki klopi samo trije. Člani istega gospodinjstva ste lahko vsi skupaj in je to tudi zaželeno. Vsaka druga klop bo prazna. Obhajamo se samo na roke. Ministranti pridete v zakristijo posamično, se oblečete in greste takoj v prezbiterij na svoja mesta, kjer boste med seboj oddaljeni 1,5 metra. Po končani sv. maši bomo razkužili klopi in prezračili cerkev. Ker smo v župniji kar trije duhovniki, je možno maševati na dveh krajih hkrati: v cerkvi in župnijski dvorani. Med tednom bomo maševali tudi na podružnicah, ob nedeljah pa zaenkrat še ne. Duhovnik, ki bo maševal na podružnici bo s seboj prinesel razkužilo za roke. Škofje vabijo k udeležbi delavniških sv. maš, ki nisi tako zasedene in kjer lažje držimo distanco med seboj. Veliko stvari moramo še dogovoriti. Zato vabim člane našega ŽPS v sredo zvečer k sv. maši, potem pa se bomo kar v cerkvi, kjer je veliko prostora dogovorili kako bomo vse skupaj izpeljali.

Povezani preko telefona

Slovenska karitas v sklopu akcije „Naš kraj, naše srce“, v kateri zbira mlade prostovoljce, začenja z aktivnostjo „Povezani preko telefona“. V prihodnjih tednih bodo povezali mlade prostovoljce s starejšimi, ki se bodo predhodno prijavili na telefonsko številko 069 928 187. Mladi jih bodo v nadaljevanju predvidoma večkrat na teden poklicali. Tako se bo med njimi vzpostavil prostor za reden in daljši družaben pogovor.

Na telefonski številki 069 928 187, se lahko vsak delovni dan med 9. in 15. uro prijavijo vsi starejši in osamljeni, ki bi želeli redno poklepetati s prostovoljci. Pogovor starejšim bodo nudili prostovoljci youngCaritas – Karitas mladih v Sloveniji.

Vse nas pa spodbujajo, da se v času epidemije spomnimo na starejše in osamljene  v naši župniji. Že samo en telefonski klic in klepet lahko znatno zmanjša tesnobo in osamljenost ob karanteni.

Cvetna nedelja

Kot je že objavljeno na naši spletni strani, boste lahko sv. maše in obrede Velikega tedna neposredno spremljali preko spleta. Na Veliki četrtek bo sv. maša ob 18. uri. Na Veliki petek bo prenos Križevega pota ob 15. uri, zvečer ob 18. uri pa obredi. Na Veliko soboto bo ob 15. uri blagoslov jedil, zvečer pa Vigilija ob 20. uri. Na Veliko noč boste lahko sv. mašo spremljali ob 10. uri.

Od sedaj naprej bo vsak dan odprt glavni vhod v župnijsko cerkev, vetrolov, do steklenih vrat. Tako boste lahko počastili Najsvetejše v tabernaklju, pomolili pred kipom Žalostne Matere Božje z Jezusom v naročju in vzeli blagoslovljeno vodo. Na pultu za tiskovino je razkužilo, s katerim si razkužite roke.

Na pobudo naših škofov, po vsej Sloveniji zvonimo ob ponedeljkih ob 20. uri. Takrat naši škofje molijo rožni venec, k čemur smo povabljeni vsi. Prenos je preko radia Ognjišče.

Dokler veljajo izredne razmere, duhovniki ne bomo obiskovali bolnih in ostarelih po domovih. Za težje bolne, za maziljenje in previdevanje, pa le pokličite in bomo z veseljem prišli na dom ob upoštevanju vseh zdravstvenih priporočil.

Birma, ki naj bi bila 26. aprila, bo gotovo prestavljena. Kdaj bo? Ne vemo. Ko se bodo zadeve umirile, bomo imeli sestanek s starši birmancev, kjer bomo poiskali najbolj optimalno možnost.

Spremljanje sv. maš in obredov preko interneta

Dragi farani!

Od jutri dalje boste lahko spremljali sv. maše in obrede Velikega tedna na youtube kanalu: https://www.youtube.com/channel/UCROpVDq3LgAE23tFn-EpMSg/live

Ker ne boste fizično navzoči, boste lahko prejeli duhovno obhajilo. Pri vseh sv. mašah bomo zmolili litanije sv. Roka in molitev za zdravje v teh težkih časih. Gotovo bo spremljanje sv. maš in obredov iz domače župnijske cerkve vsem polepšalo praznike. Na ta način smo lahko povezani v skupni molitvi in upanju, da se kmalu vsi skupaj snidemo v cerkvi, ki zaenkrat sameva.

Spored prenosov:
– sobota, 4. april ob 19. uri;
– Cvetna nedelja, 5. april ob 10. uri;
– Veliki četrtek, 9. april ob 18. uri
– Veliki petek, 10. april: ob 15. uri: Križev pot in ob 18. uri: obredi;
– Velika sobota, 11. april: ob 15. uri blagoslov jedil in ob 20. uri: Vigilija;
– Velika noč, 12. april ob 10. uri;
– Velikonočni ponedeljek, 13. april ob 10. uri.

Hvala Edu Strahu in Romanu Zvonarju za tehnično podporo, ter organistom in ostalim za sodelovanje.

župnik Izidor

5. postna nedelja
Spoštovani šentviški farani!
Na 2. postno nedeljo, 8. marca, ko sem obhajal rojstni dan, smo bili zadnjič skupaj pri nedeljskem bogoslužju v naši farni cerkvi. Voščili ste mi za rojstni dan in mi z mnogo dobrimi željami polepšali tisto nedeljo. Čeprav drug drugemu in sebi želimo vse dobro, se to vedno ne uresniči. Naša župnijska cerkev
že tri tedne sameva. Duhovniki mašujemo vsak zase… Kdo bi si ob začetku leta predstavljal, da se lahko kaj takega zgodi. In to ne samo pri nas, ampak po celem svetu. Misijonarji sporočajo, da je ta virus prišel že na Madagaskar.
Upal sem, da bo do Velike noči že vse mimo, da bomo skupaj obhajali Cvetno nedeljo, obrede Velikega tedna in bo v tišino Velikonočnega jutra trikrat zadonela slovesna aleluja, pesem Zveličar naš je vstal iz groba in se nato razvila slovesna Vstajenjska procesija. Pa letos ne bo nič od tega, kot so nam že sporočili naši škofje. Škofje vabijo k spremljanju radijskega misijona Radia Ognjišče.
Na Cvetno nedeljo doma pripravite zelenje, butare… in jih blagoslovite z blagoslovljeno vodo. Duhovniki bomo blagoslov zelenja opravili v zaprti cerkvi. Na Veliki četrtek bo sv. maša ob 18. uri, vi pa se doma v duhu povežite z dogajanjem v cerkvi in zmolite rožni venec za nove duhovne poklice. Na Veliki petek bo ob 15. uri v cerkvi molitev križevega pota, ki ga bomo opravili sami duhovniki. Prav tako ostale obrede. Blagoslov in delitev ognja letos odpade. Blagoslov jedil je letos veljaven po televiziji ali radiu, lahko jih blagoslovite sami (obred dobite na internetni strani SŠK). Zvečer bo v cerkvi Velikonočna vigilija. Lahko se duhovno povežete in zmolite rožni venec. Tudi na Veliko noč bomo duhovniki maševali sami.
Sv. mašo na Cvetno nedeljo, vse obrede, sv. mašo na Veliko noč itd. (iz župnijske cerkve), bomo poskušali prenašati preko interneta. Povezava bo objavljena na župnijski spletni strani. Na internetni strani naše župnije so navodila veroučencem za verouk doma. Za vsak razred so navodila za določene lekcije in kratek opis. Starše vabim, naj sodelujejo in spodbujajo svoje otroke pri verouku »na daljavo«.
Vse maše, ki so oznanjene, bodo opravljene. Bog daj, da bi pri njih lahko čim prej vsi sodelovali. Je že tako, da velikokrat začnemo ceniti razne stvari šele takrat, ko jih izgubimo. Naj tudi ta preizkušnja poživi našo vero in dejavnost v župniji. Sedaj točno vidimo, kako pogrešamo prijateljske stike, ker moramo biti
doma in tudi vidimo, kako je nedelja brez sv. maše prazna in žalostna.
Marta, sestra mrtvega Lazarja, je Jezusa prosila za njenega mrtvega brata. Jezus ji je rekel: »Jaz sem vstajenje in življenje: kdor vame veruje, bo živel, tudi če umrje; in vsakdo, ki živi in vame veruje, vekomaj ne bo umrl. Veruješ to?« »Da, Gospod. Trdno verujem, da si ti Kristus, Božji Sin, ki prihaja na svet«. Na to njeno trdno vero je Jezus obudil mrtvega prijatelja Lazarja. Tudi sam je po trpljenju in smrti vstal od mrtvih in vsem govori: »Jaz sem vstajenje in življenje«! To je naša vera, vera, ki vse premaga, celo smrt!
Blagoslovljene Velikonočne praznike in zdravja vam vsem želimo!
župnik in oba duh. pomočnika
Posvetitev Jezusovemu in Marijinemu srcu

Odbor Združenja  posvečenih Jezusovemu in Marijinemu Srcu vabi k posvetitvi Jezusovemu in Marijinemu Srcu vse verne Slovence, posebej še bolne z virusom COVID-19, zdravstveno osebje, državne voditelje in druge, ki pomagajo reševati to težko situacijo.

Posvetitev, ki jo bo vodil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, bo v ponedeljek, 30. marca 2020, ob 21.00, po končani molitvi rožnega venca, ki jo bo prenašal Radio Ognjišče. Vsi, ki so se že posvetili Jezusovemu in Marijinemu Srcu, naj vzamejo kot obnovitev posvetitve, ostali pa naj se v duhu in molitvi povežejo.

4. postna nedelja

Dragi farani!»Smo morda tudi mi slepi?« (Jn 9,40) nas sprašuje današnji evangelij. Nepričakovana epidemija korona virusa nas je s svojim številom obolelih presenetila in šokirala. Vse te spremenjene razmere so nas znova spomnile, da ta »tehnološko-digitalni zemeljski raj« v katerem živimo, le ni tako popoln, ampak je nepredvidljiv s svojimi nevarnostmi in tudi človeka odtujuje, ga razčloveči. In prav ta situacija, ko so nekateri sedaj več doma kot prej, je spodbuda, da tudi mi spregledamo, saj nam naše vpetosti v zahteve in obveze tega sveta vsak dan jemljejo celovit pogled nase in na življenje. Zato znova odkrijmo prave prednosti in perspektive našega življenja in tega sveta.

Stanje, ki ga vsi doživljamo, nas sprašuje: »Kaj je zate najdragocenejše v življenju?« Ali nisi ravno to ti? Ti nisi slučaj, ampak predvsem Božja zamisel, čudež življenja in sam sebi skrivnost. Kako hitro lahko človek v divjem tempu zahtev naše družbe in njenih mnogoterih ponudb izgubi sebe ali pozabi nase! Poglej, kako hitro se lahko jeziš na druge, se nehaš ukvarjati s seboj in se izgrajevati! In ko pozabiš nase, izgubiš tudi svojo pristnost, svoj jaz. Epidemija korona virusa pa ti govori: poišči in najdi znova sebe tam, kjer si se izgubil. Začni znova (odpusti si) in zaživi polno življenje (obrni se s srcem k Bogu). On te spominja, da je tvoje življenje enkratno, dragoceno in neponovljivo. Zato ga varuj in neguj zase in za druge. Znova odkrij mir in tišino, kjer boš prepoznaval v sebi svoje mnoge pozabljene sposobnosti in talente, ki naj v tebi znova oživijo. Si upaš biti z njimi vsak dan original sredi tega sveta? Vzemi si samo čas, poglej vase in odkrij tiste originalne drže, dejanja, besede in misli, ki bodo razveselile in spreminjale tebe in svet okoli tebe. Zaupaj, ti to zmoreš. Odločaj se vsak dan zanje in tvoje življenje bo dobivalo vedno večjo vrednost. Tvoje srce bo še bolj oživelo in zažarelo v siju luči in veselja. Samo ti si lahko sam sebi največja sprememba in spodbuda v življenju. Za življenje se je potrebno odločati in boriti. V tem je tvoje bogastvo in ustvarjalnost. Življenje je zastonjski dar, zato ga uresniči in deli z drugimi. Odrini na globoko, v molitev, ki ti bo pomagala izstopiti iz tega nemirnega sveta in iz samega sebe v Božji svet, v Božjo bližino. Sv. Anton Puščavnik je dejal: »Vse naše življenje je eno samo približevanje k Bogu!« K Bogu, v katerem najdemo svoj mir in veselje, samega sebe in vse najdragocenejše, kar potrebujejo naše globine za ustvarjalne medčloveške odnose, za pravo bližino in življenje.

Postni čas in epidemija s korona virusom te sprašujeta: »Po čem ti najbolj hrepeniš? Katera je tvoja največja želja in najljubša dežela? Ali si ne želiš, da bi zares večno živel, da bi bil večno srečen in svoboden in da bi se že enkrat končalo to trpljenje, bolezni in vse, kar nas ogroža? In kdo je Edini, ki ti lahko to omogoči? Kdo je Edini, ki mu na tem svetu ni prišlo do živega ne trpljenje, ne smrt, ne bolezen, ampak je resnično vstal in živi? Jezus, Križani in Vstali. Samo on nam odpira vrata in kaže pot v ta tako zaželeni večni Božji svet, ki je svet večne sreče, nesmrtnosti, svobode in radostnega življenja. Se ti zdi ta Božji svet morda še preveč oddaljen ali nerealen? Potreben je samo trenutek (za srečanje z živim Bogom)… in bo radostno oživela tvoja duša.

Miran, duhovni pomočnik

Povabilo

Naši škofje nas vabijo, da v času preizkušnje še več molimo in se priporočamo nebeškim zavetnikom.

Danes, 16. marca, smo povabljeni, da začnemo z devetdnevnico pred praznikom Gospodovega oznanjenja. Devetdnevnico bomo molili k Mariji, ki razvezuje vozle. Na tej povezavi najdete brošuro z navodili za molitev:

http://www.druzina.si/flip/revije/berem-beres/2020/mobile/index.html#p=1

Prosimo Marijo, naj poveže naš narod in razveže vozel preizkušnje, ki jo predstavlja novi koronavirus.

3. postna nedelja
Dragi šentviški farani!
Kar čudna je tale današnja 3. postna nedelja. Kot običajno je zjutraj ob 5. uri vabil veliki zvon k šesti sv. maši. Kar čudno je bilo ves dopoldan gledati naše dvorišče pusto in prazno. Človek se kar zamisli. Kako smo kar naenkrat majhni, v raznih skrbeh, negotovi in sami. Pa smo še malo nazaj načrtovali to in ono, da bomo kam šli, koga obiskali… Pa se vse skupaj hitro spremeni. In to kljub vsem računalnikom, tehniki, robotom, znanosti – vsemu človeškemu napuhu. Letošnji post nas je kar prizemljil. Pomni, človek, da si prah in da se v prah povrneš so besede, ki smo jih slišali na Pepelnično sredo. Kako realne so. Koliko jih je že zbolelo in koliko jih še bo? Koliko jih je že umrlo! Do kdaj bo to trajalo? Nihče gotovo ne ve. Katastrofa! Ja, gledano z naše, človeške perspektive in z našimi očmi.
Kaj pa Božji načrt? Moje misli niso vaše misli in moja pota niso vaša pota, govori Gospod. Kaj pa če nam Bog želi tudi po tej preizkušnji kaj povedati in nas spodbuditi k razmišljanju, nas obrniti k sebi, saj je prav to namen postnega časa. Bog, namreč, lahko tudi vsako tragedijo, težavo, stisko obrne nam v dobro. Šele v večnosti bomo nekoč videli, zakaj je bila kakšna stvar dobra. Tudi sedanja preizkušnja.
Bog je naš Oče, zato nas posluša. Potrebno ga je prositi naj nam pomaga tudi sedaj. Jezus nam pravi, da naj molimo in se ne naveličamo. Prosite in boste prejeli, iščite in boste naši, trkajte in se vam bo odprlo! Žal ne morete v cerkev k sv. maši, zvonove pa kljub temu nismo izključili. Vsak dan nas vabijo, da molimo doma, nas kličejo k spreobrnjeju – k bistvenemu.  Sv. maše lahko spremljamo po spletu, radiu in televiziji. Prejmemo lahko duhovno obhajilo.
Domači duhovniki vsak dan mašujemo po namenih, ki so oznanjeni. Vsi nameni so opravljeni! Sedajle, ko to pišem naj bi bil križev pot v Velikih Češnjicah, pa je vse pusto in prazno. Res je čudna tale postna nedelja. Pa Bog že ve zakaj.
Imamo pa vsi, ki verujemo to srečo, da vemo, da za velikim petkom pride velikonočno jutro, ko Kristus pravi: “Ne bojte se, jaz sem svet premagal”! To je naša vera, naše upanje in moč! Radi molimo drug za drugega, si medsebojno pomagajmo, če je mogoče in vztrajajmo.
Povezujmo se!
Izidor, župnik

Deli zgodbo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email