OBVESTILA IZ ŽUPNIJE

5. postna nedelja
Spoštovani šentviški farani!
Na 2. postno nedeljo, 8. marca, ko sem obhajal rojstni dan, smo bili zadnjič skupaj pri nedeljskem bogoslužju v naši farni cerkvi. Voščili ste mi za rojstni dan in mi z mnogo dobrimi željami polepšali tisto nedeljo. Čeprav drug drugemu in sebi želimo vse dobro, se to vedno ne uresniči. Naša župnijska cerkev
že tri tedne sameva. Duhovniki mašujemo vsak zase… Kdo bi si ob začetku leta predstavljal, da se lahko kaj takega zgodi. In to ne samo pri nas, ampak po celem svetu. Misijonarji sporočajo, da je ta virus prišel že na Madagaskar.
Upal sem, da bo do Velike noči že vse mimo, da bomo skupaj obhajali Cvetno nedeljo, obrede Velikega tedna in bo v tišino Velikonočnega jutra trikrat zadonela slovesna aleluja, pesem Zveličar naš je vstal iz groba in se nato razvila slovesna Vstajenjska procesija. Pa letos ne bo nič od tega, kot so nam že sporočili naši škofje. Škofje vabijo k spremljanju radijskega misijona Radia Ognjišče.
Na Cvetno nedeljo doma pripravite zelenje, butare… in jih blagoslovite z blagoslovljeno vodo. Duhovniki bomo blagoslov zelenja opravili v zaprti cerkvi. Na Veliki četrtek bo sv. maša ob 18. uri, vi pa se doma v duhu povežite z dogajanjem v cerkvi in zmolite rožni venec za nove duhovne poklice. Na Veliki petek bo ob 15. uri v cerkvi molitev križevega pota, ki ga bomo opravili sami duhovniki. Prav tako ostale obrede. Blagoslov in delitev ognja letos odpade. Blagoslov jedil je letos veljaven po televiziji ali radiu, lahko jih blagoslovite sami (obred dobite na internetni strani SŠK). Zvečer bo v cerkvi Velikonočna vigilija. Lahko se duhovno povežete in zmolite rožni venec. Tudi na Veliko noč bomo duhovniki maševali sami.
Sv. mašo na Cvetno nedeljo, vse obrede, sv. mašo na Veliko noč itd. (iz župnijske cerkve), bomo poskušali prenašati preko interneta. Povezava bo objavljena na župnijski spletni strani. Na internetni strani naše župnije so navodila veroučencem za verouk doma. Za vsak razred so navodila za določene lekcije in kratek opis. Starše vabim, naj sodelujejo in spodbujajo svoje otroke pri verouku »na daljavo«.
Vse maše, ki so oznanjene, bodo opravljene. Bog daj, da bi pri njih lahko čim prej vsi sodelovali. Je že tako, da velikokrat začnemo ceniti razne stvari šele takrat, ko jih izgubimo. Naj tudi ta preizkušnja poživi našo vero in dejavnost v župniji. Sedaj točno vidimo, kako pogrešamo prijateljske stike, ker moramo biti
doma in tudi vidimo, kako je nedelja brez sv. maše prazna in žalostna.
Marta, sestra mrtvega Lazarja, je Jezusa prosila za njenega mrtvega brata. Jezus ji je rekel: »Jaz sem vstajenje in življenje: kdor vame veruje, bo živel, tudi če umrje; in vsakdo, ki živi in vame veruje, vekomaj ne bo umrl. Veruješ to?« »Da, Gospod. Trdno verujem, da si ti Kristus, Božji Sin, ki prihaja na svet«. Na to njeno trdno vero je Jezus obudil mrtvega prijatelja Lazarja. Tudi sam je po trpljenju in smrti vstal od mrtvih in vsem govori: »Jaz sem vstajenje in življenje«! To je naša vera, vera, ki vse premaga, celo smrt!
Blagoslovljene Velikonočne praznike in zdravja vam vsem želimo!
župnik in oba duh. pomočnika
Posvetitev Jezusovemu in Marijinemu srcu

Odbor Združenja  posvečenih Jezusovemu in Marijinemu Srcu vabi k posvetitvi Jezusovemu in Marijinemu Srcu vse verne Slovence, posebej še bolne z virusom COVID-19, zdravstveno osebje, državne voditelje in druge, ki pomagajo reševati to težko situacijo.

Posvetitev, ki jo bo vodil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, bo v ponedeljek, 30. marca 2020, ob 21.00, po končani molitvi rožnega venca, ki jo bo prenašal Radio Ognjišče. Vsi, ki so se že posvetili Jezusovemu in Marijinemu Srcu, naj vzamejo kot obnovitev posvetitve, ostali pa naj se v duhu in molitvi povežejo.

4. postna nedelja

Dragi farani!»Smo morda tudi mi slepi?« (Jn 9,40) nas sprašuje današnji evangelij. Nepričakovana epidemija korona virusa nas je s svojim številom obolelih presenetila in šokirala. Vse te spremenjene razmere so nas znova spomnile, da ta »tehnološko-digitalni zemeljski raj« v katerem živimo, le ni tako popoln, ampak je nepredvidljiv s svojimi nevarnostmi in tudi človeka odtujuje, ga razčloveči. In prav ta situacija, ko so nekateri sedaj več doma kot prej, je spodbuda, da tudi mi spregledamo, saj nam naše vpetosti v zahteve in obveze tega sveta vsak dan jemljejo celovit pogled nase in na življenje. Zato znova odkrijmo prave prednosti in perspektive našega življenja in tega sveta.

Stanje, ki ga vsi doživljamo, nas sprašuje: »Kaj je zate najdragocenejše v življenju?« Ali nisi ravno to ti? Ti nisi slučaj, ampak predvsem Božja zamisel, čudež življenja in sam sebi skrivnost. Kako hitro lahko človek v divjem tempu zahtev naše družbe in njenih mnogoterih ponudb izgubi sebe ali pozabi nase! Poglej, kako hitro se lahko jeziš na druge, se nehaš ukvarjati s seboj in se izgrajevati! In ko pozabiš nase, izgubiš tudi svojo pristnost, svoj jaz. Epidemija korona virusa pa ti govori: poišči in najdi znova sebe tam, kjer si se izgubil. Začni znova (odpusti si) in zaživi polno življenje (obrni se s srcem k Bogu). On te spominja, da je tvoje življenje enkratno, dragoceno in neponovljivo. Zato ga varuj in neguj zase in za druge. Znova odkrij mir in tišino, kjer boš prepoznaval v sebi svoje mnoge pozabljene sposobnosti in talente, ki naj v tebi znova oživijo. Si upaš biti z njimi vsak dan original sredi tega sveta? Vzemi si samo čas, poglej vase in odkrij tiste originalne drže, dejanja, besede in misli, ki bodo razveselile in spreminjale tebe in svet okoli tebe. Zaupaj, ti to zmoreš. Odločaj se vsak dan zanje in tvoje življenje bo dobivalo vedno večjo vrednost. Tvoje srce bo še bolj oživelo in zažarelo v siju luči in veselja. Samo ti si lahko sam sebi največja sprememba in spodbuda v življenju. Za življenje se je potrebno odločati in boriti. V tem je tvoje bogastvo in ustvarjalnost. Življenje je zastonjski dar, zato ga uresniči in deli z drugimi. Odrini na globoko, v molitev, ki ti bo pomagala izstopiti iz tega nemirnega sveta in iz samega sebe v Božji svet, v Božjo bližino. Sv. Anton Puščavnik je dejal: »Vse naše življenje je eno samo približevanje k Bogu!« K Bogu, v katerem najdemo svoj mir in veselje, samega sebe in vse najdragocenejše, kar potrebujejo naše globine za ustvarjalne medčloveške odnose, za pravo bližino in življenje.

Postni čas in epidemija s korona virusom te sprašujeta: »Po čem ti najbolj hrepeniš? Katera je tvoja največja želja in najljubša dežela? Ali si ne želiš, da bi zares večno živel, da bi bil večno srečen in svoboden in da bi se že enkrat končalo to trpljenje, bolezni in vse, kar nas ogroža? In kdo je Edini, ki ti lahko to omogoči? Kdo je Edini, ki mu na tem svetu ni prišlo do živega ne trpljenje, ne smrt, ne bolezen, ampak je resnično vstal in živi? Jezus, Križani in Vstali. Samo on nam odpira vrata in kaže pot v ta tako zaželeni večni Božji svet, ki je svet večne sreče, nesmrtnosti, svobode in radostnega življenja. Se ti zdi ta Božji svet morda še preveč oddaljen ali nerealen? Potreben je samo trenutek (za srečanje z živim Bogom)… in bo radostno oživela tvoja duša.

Miran, duhovni pomočnik

Povabilo

Naši škofje nas vabijo, da v času preizkušnje še več molimo in se priporočamo nebeškim zavetnikom.

Danes, 16. marca, smo povabljeni, da začnemo z devetdnevnico pred praznikom Gospodovega oznanjenja. Devetdnevnico bomo molili k Mariji, ki razvezuje vozle. Na tej povezavi najdete brošuro z navodili za molitev:

http://www.druzina.si/flip/revije/berem-beres/2020/mobile/index.html#p=1

Prosimo Marijo, naj poveže naš narod in razveže vozel preizkušnje, ki jo predstavlja novi koronavirus.

3. postna nedelja
Dragi šentviški farani!
Kar čudna je tale današnja 3. postna nedelja. Kot običajno je zjutraj ob 5. uri vabil veliki zvon k šesti sv. maši. Kar čudno je bilo ves dopoldan gledati naše dvorišče pusto in prazno. Človek se kar zamisli. Kako smo kar naenkrat majhni, v raznih skrbeh, negotovi in sami. Pa smo še malo nazaj načrtovali to in ono, da bomo kam šli, koga obiskali… Pa se vse skupaj hitro spremeni. In to kljub vsem računalnikom, tehniki, robotom, znanosti – vsemu človeškemu napuhu. Letošnji post nas je kar prizemljil. Pomni, človek, da si prah in da se v prah povrneš so besede, ki smo jih slišali na Pepelnično sredo. Kako realne so. Koliko jih je že zbolelo in koliko jih še bo? Koliko jih je že umrlo! Do kdaj bo to trajalo? Nihče gotovo ne ve. Katastrofa! Ja, gledano z naše, človeške perspektive in z našimi očmi.
Kaj pa Božji načrt? Moje misli niso vaše misli in moja pota niso vaša pota, govori Gospod. Kaj pa če nam Bog želi tudi po tej preizkušnji kaj povedati in nas spodbuditi k razmišljanju, nas obrniti k sebi, saj je prav to namen postnega časa. Bog, namreč, lahko tudi vsako tragedijo, težavo, stisko obrne nam v dobro. Šele v večnosti bomo nekoč videli, zakaj je bila kakšna stvar dobra. Tudi sedanja preizkušnja.
Bog je naš Oče, zato nas posluša. Potrebno ga je prositi naj nam pomaga tudi sedaj. Jezus nam pravi, da naj molimo in se ne naveličamo. Prosite in boste prejeli, iščite in boste naši, trkajte in se vam bo odprlo! Žal ne morete v cerkev k sv. maši, zvonove pa kljub temu nismo izključili. Vsak dan nas vabijo, da molimo doma, nas kličejo k spreobrnjeju – k bistvenemu.  Sv. maše lahko spremljamo po spletu, radiu in televiziji. Prejmemo lahko duhovno obhajilo.
Domači duhovniki vsak dan mašujemo po namenih, ki so oznanjeni. Vsi nameni so opravljeni! Sedajle, ko to pišem naj bi bil križev pot v Velikih Češnjicah, pa je vse pusto in prazno. Res je čudna tale postna nedelja. Pa Bog že ve zakaj.
Imamo pa vsi, ki verujemo to srečo, da vemo, da za velikim petkom pride velikonočno jutro, ko Kristus pravi: “Ne bojte se, jaz sem svet premagal”! To je naša vera, naše upanje in moč! Radi molimo drug za drugega, si medsebojno pomagajmo, če je mogoče in vztrajajmo.
Povezujmo se!
Izidor, župnik

Deli zgodbo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email