Orgelski igralnik oblikovan v stilu 19. stoletja bo vseboval sodobne elektronske pripomočke

Pomemben del vsakih orgel je tudi t. i. orgelski igralnik, na katerega organist igra. Mojster Jožef Močnik je izdelal načrt za igralnik na novih šentviških orglah, ki je stilistično oblikovan po vzoru igralnikov kakršni so bili značilni za slovenski in nemški prostor v drugi polovici 19. stoletja.

A njegova funkcionalnost in sestava bo povsem moderna. V igralniku bo elektronski nastavljalnik (računalniški spomin s sekvencerjem) s katerim bo organist lahko nadzoroval celoten zvočni potek maše ali orgelskega koncerta. Imel bo tudi vgrajen zaslon, na katerem bo organist lahko preko dveh kamer spremljal potek dogajanja na glavnem vhodu in oltarju. V igralniku bo prav tako vgrajen računalnik za predvajanje ljudskega petja.

Živahno je tudi v delavnici Orglarstva Močnik, kjer so pred časom očistili vse lesene in kovinske piščali iz zgodovinskih orgel Franca Goršiča iz Vipave (l. 1892). Mojstri so nedavno obiskali tudi znane Goršičeve orgle v uršulinski cerkvi v Ljubljani, kjer so preučili delovanje jezičniških piščali, kakršne bodo naredili za nove orgle v Šentvidu pri Stični.

Matej Šteh

Deli zgodbo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email