Otvoritev razstave Slovenski begunci v Avstriji po letu 1945

V petek, 31. maja 2024, si je naše občestvo z velikim zanimanjem ogledalo otvoritev razstave z naslovom Slovenski begunci v Avstriji po letu 1945, katero je z izjemno energičnim in tudi čustvenim predavanjem pospremila dr. Helena Jaklitsch.

Dr. Jaklitscheva nam je predstavila razloge za odhod pomembnega dela slovenskega naroda v begunstvo, njihovo kalvarijo, ko so se pomladi leta 1945 umikali iz Slovenije ter tragedijo vrnitve domobrancev v Slovenijo. Nadaljevala je s predstavitvijo slovenskega begunskega čudeža in prikazom tega, kako begunci v taboriščih niso zgolj životarili, saj so, ne glede na izjemno težke razmere v katerih so se našli, zaživeli nadvse bogato, prosvetno, kulturno, versko in gospodarsko življenje. Za zaključek je predstavila še odhod beguncev novim domovinam naproti. Predavanje je popestrila z osebnimi izkušnjami srečevanja s premnogimi begunci in tragičnimi zgodbami posameznikov in družin, ki so se nas vseh dotaknile.

Bogata fotografska razstava, ki je na ogled v dvorani Župnijskega doma, je nastala v okviru Rafaelova Družba in se jo zagotovo splača ogledati v živo.

Zapisal: Anže Hobič; Foto: Tadej Koleša

Deli zgodbo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email