PISMO NEBEŠKI MATERI MARIJI (ob 100 letnici prikazovanj v Fatimi)

Marija, če bi prišla danes… V ta svet, za katerega se zdi, da bo sam v sebi razpadel na dvoje – na tiste, ki živijo v razkošnem obilju, kjer so vse dobrine dosegljive takoj in brez truda, na tiste, ki s pritiskom na gumb in z drsanjem po ekranu postajajo sužnji udobja, ugodja in nihilizma. In na one druge, ki ves čas hodijo po robu preživetja, ki jih z vseh strani stiskajo nasilje, strah in tesnoba.

Marija, če bi prišla danes, bi našla svet poln pastirjev. Takšnih, ki s figo v žepu in vizijo lastne koristi obljubljajo sočne pašnike. Našla bi pastirje, ki si z izpiljeno retoriko klešejo spomenike trenutne slave in časti in tiste, ki z mehaničnostjo električnih žic teptajo pravice in pozabljajo na poslanstvo voditeljev in vodnikov.

Marija, če bi prišla danes… Bi našla zapuščene kolibe, kjer sta nekoč v sožitju prebivala preprostost in iskrenost. Našla bi samotne staje, kjer je včasih kipelo življenje sodelovanja, sočutja in solidarnosti. Našla bi pašnike, kjer so semena upanja zamrla pod trdimi tlakovci uspeha in samozadovoljstva.

Ko si pred 100 leti šla na pot iz brezčasnih nebes v časovno dimenzijo zemeljskega bivanja, si imela zahtevno poslanstvo. Pastirčki, ki so te sredi navadnega majskega dne zagledali, so ob tvoji navzočnosti prejeli moč, da so šli čez viharje dvomov, čez brezna zaničevanj in preizkušenj.

Svet ima upanje, dokler vanj vstopaš Ti, Marija. Dokler Ti prinašaš dotik nebes, dokler Ti polagaš vero v naša srca, dokler nas kličeš, vabiš, tolažiš, spreminjaš. Ob Tebi, Marija, postajajo naše pastirske palice svetilniki jasnega poguma, vstajenjske vere in močne, odpuščajoče ljubezni. Ob Tebi, Mati ni težko zabresti v ledene valove malodušja in jih premagovati s toplino, zvestobo in dobroto. Ob Tebi, Devica je mogoče stopiti iz območja udobja, in postaviti Boga za središče svojega življenja. Ob tebi, Kraljica lahko vedno znova pokleknemo v svetost ponižnosti, zato da oznanjamo veselje, upanje in večnost.

Zato pridi Marija… Vedno znova stopaj v naš svet. Uči. Pomagaj. Tolaži. Navdihuj. Potrebujemo te.

 

Ob 100-ti obletnici Marijinega prikazovanja v Fatimi in v sklopu priprave na praznovanje 1000-letnice naše fare, smo povabljeni k udeležbi prvosobotnih pobožnosti, ki se pričnejo na prvo aprilsko soboto, 8.4.2017.

Besedilo: Dragica ŠTEH

Deli zgodbo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email