Poročilo o dobrodelnem koncertu

Naš Župnijski karitas je v soboto, 23. novembra 2013, organiziral tradicionalni dobrodelni koncert »Odpri srce in oči«, ki se je odvijal v naši farni cerkvi sv. Vida. Prisluhnili smo ubranemu petju devetih cerkvenih in posvetnih pevskih zborov iz naše župnije. Nastopili so:

  1. mešani pevski zbor pod vodstvom Tanje T. Kastelic,
  2. mešani pevski zbor DU SONČNI ŽAREK pod vodstvom Staneta Fuksa,
  3. otroški zbor pod vodstvom Simone Zvonar,
  4. dekliški pevski zbor skupaj z moškim pevskim zborom Prijatelji pod taktirko Roberta Markoviča,
  5. moški pevski zbor Dob, ki ga vodi  Matej Vovk,
  6. moški pevski zbor PRIJATELJI  z zborovodjem Robertom Markovičem,
  7. ženski pevski zbor Vidovo pod taktirko  Urbana Tozona,
  8. moški pevski zbor Vidovo  pod vodstvom Urbana Tozona,
  9. šentviški Slavčki  in njihova Tanja Tomažič Kastelic.

Iz citer je izvabljala melodije Eva Medved. Gost večera je bil Marjan Zgonc, ki nam je zapel nekaj avtorskih in drugih pesmi.

Predstavnica Župnijskega karitasa nas je podrobno seznanila z delom našega Karitasa pri služenju bližnjemu in pri pomoči ljudem v stiski.

» V tednu, ki se zaključuje, sta godovali dve pomembni zavetnici – sv. Elizabeta Ogrska, ki je zavetnica Karitasa, in sv. Cecilija, ki je zavetnica cerkvenih pevcev in glasbe. Torej ni naključje, da se je nocojšnji večer zbralo veliko nastopajočih. Vsak izmed njih je  prisluhnil svojemu srcu in na ta način pokazal, da tudi njemu ni vseeno za stisko ljudi, ki živijo v naši župniji.

Župnijski Karitas letos že šestič pripravlja dobrodelni koncert in vsa zahvala gre nastopajočim ter vsem vam, ki imate čuteče srce in odprte dlani in radi prisluhnete tudi ubranemu petju pevskih zborov iz naše župnije, ter Evi, ki nas rada razvedri s svojimi citrami. Po številu nastopajočih se vidi, da je v Šentvidu res pesem doma.

Žal pa smo se letos poslovili  kar od dveh pevcev, ki sta desetletja bogatila in lepšala cerkvena bogoslužja in naša druženja. Sredi poletja smo se poslovili od Janeza Kastelica, v prvih novembrskih dneh pa od dolgoletne organistke v župnijski cerkvi, Mari Bavdež.

»Naj nocoj spregovori dobrota na poseben način. Dobrota nas dela bolj ljudi, ne glede na raso, spol, vero, politično pripadnost… Dobrota presega človeško sebično logiko ter znova in znova, po tistih, ki so ji odprli srce in dušo, preseneča in objame sočloveka …«  je zapisano v poslanici ob tednu Karitas, ki traja zadnji  teden v novembru.

V »LETU VERE«, ki ga zaključujemo, se je naš Župnijski karitas trudil služiti bližnjemu in po svojih najboljših močeh pomagati ljudem v stiski. Največ jim pomagamo v obliki hrane, iz zalog Škofijskega karitasa ter blagovnih rezerv EU.  V letošnjem letu smo razdelili kar 3.300 kg prehrambenih izdelkov in okrog 900 kg ozimnice, katero  ste darovali vi, šentviški farani. Letos smo torej razdelili kar 1.000 kg hrane več kot lansko leto.

Preko Škofijskega karitasa smo petim družinam pomagali pri plačilu položnic,  osnovnošolcu smo poravnali položnico za šolsko malico, desetim otrokom smo pomagali pri nakupu šolskih potrebščin ter razdelili 100 zvezkov, ki so jih otroci podarili otrokom. V teh dneh pa se zaključuje akcija za pomoč pri nakupu kurjave. Tudi mi bomo pomagali ogreti kar nekaj domov.

Del sredstev za naše delovanje  pridobimo z raznimi aktivnostmi in z vašo pomočjo. Hvaležni smo vam za prostovoljne prispevke, ki jih darujete ob različnih priložnostih. Tako smo vam letos ob dnevu mrtvih prvič ponudili sveče, organizirali smo današnji koncert, za vas izdelujemo adventne venčke, ki jih boste lahko dobili  na 1. adventno nedeljo. Na nedeljo karitasa dobimo 1/3 nabirke, del sredstev pa nam nameni tudi Občina Ivančna Gorica.  S pomočjo zbranih sredstev  v adventnem času obiščemo preko 160 starejših in bolnih oseb, jih skromno obdarimo, v božičnem in velikonočnem času pa pošljemo voščilnice osebam, ki so že dopolnile 70 let, nekaj pa prispevamo tudi Miklavžu za obdaritev otrok. Po zgledu naše zavetnice  smo finančno pomagali tudi družini, ki ji je ogenj uničil streho, ter družini, ki ima zelo bolnega otroka. Po potrebi pa dokupimo tudi za življenje najpomembnejša živila.

Organizirali smo predavanje  Marije Merljak o zdravi prehrani, tečaj nege bolnika na domu, ki ga je vodila  Anica Sečnik, višja med. sestra in učiteljica nege na srednji zdravstveni šoli;  predavatelj dr. Stanka Gerjolj nas je obogatil s temo  Svetovalna pomoč prosilcem pomoči. Prostovoljke se tudi izobražujemo in usposabljamo. Udeležile smo se usposabljanja za razdeljevanje hrane EU  in tečaja programa pomoči, da je delovanje naše ŽK bolj transparentno, saj je vodeno preko računalniškega programa, ki je enoten za celo Slovenijo. Udeležujemo se tudi dekanijskih srečanj in raznih seminarjev, ki jih pripravljajo SK in srečanj, ki jih pripravlja ŠK.

Iz ljubezni do Kristusa je sveta Elizabeta zapustila vse in se z vsem svojim srcem posvetila ubogim, bolnim in revnim. Njen zgled nas uči in spodbuja, da tudi mi s potrpežljivostjo in z Božjo pomočjo sprejemamo uboge današnjega časa.

Člani Karitasa se iskreno zahvaljujemo vsem nastopajočim, ki ste se dobrosrčno odzvali našemu vabilu.                                                                                                  Zahvaljujemo se vsem, ki nam kakorkoli pomagate,  in hkrati tudi vam , ki ste prišli na današnji koncert. Nam in vsem,ki potrebujejo pomoč ste s tem naredili veliko dobrega.  Zahvaljujemo se svojim                                                                                                                               družinam, ki imajo razumevanje za naše  karitativno delo. Zahvaljujemo se jim za potrpežljivost  ob naših odsotnostih  tudi takrat, ko nas potrebujejo doma,«  je zapisano v poročilu ŽK za leto 2013.                                                                                                                                        

Skozi vezno besedilo smo se sprehodili z mislimi misijonarja Pedra Opeke o ljubezni in skrbi za ljudi v  stiski.

Žal pa na koncertu nismo slišali naših pritrkovalcev, čeprav so bili na programu. Eden od dobuskih mladih pritrkovalcev je zelo zbolel. Naj dobri Bog usliši naše prošnje za njegovo ozdravitev.

Po koncertu smo se zbrali v kulturnem domu, kjer smo ob dobrotah, ki so jih pripravile naše članice, poklepetali in zapeli še veliko pesmi.

Sveti Ceciliji pa je pri pogostitvi nastopajočih  priskočil na pomoč še naš župnik in se vsem pevcem tudi tako zahvalil za  petje pri cerkvenem bogoslužju in na kulturnih prireditvah ter  ohranjanje  naše slovenske kulturne dediščine.

Za vsa darovana sredstva smo zelo hvaležni. Bog poplačaj Vašo dobroto.

J.J.

Več slik v GALERIJI

 

Deli zgodbo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email