POSLOVIL SE JE NAŠ JANKO – JANEZ NOVAK, DUHOVNIK IN POLICIJSKI VIKAR (1961 – 2017)

b sončnem zahodu, v petek, 18. avgusta, je v 57-letu starosti prestopil prag večnosti duhovnik Janez (Janko) Novak. Od avgusta 2005 je bil policijski vikar. Kot prvi je oral ledino pri duhovni oskrbi v slovenski policiji, ob zahtevni službi je bil še duhovni pomočnik v župnijah Fužine, Brezovica in Podlipa pri Vrhniki. Preden ga je Slovenska škofovska konferenca imenovala za služenje v slovenski policiji, je bil štirinajst let župnik na Trebelnem (1992 do 2006). Po duhovniškem posvečenju (29. junija 1987) je bil najprej tri leta kaplan v Kranju, zatem še dve leti v Starem trgu pri Ložu (od 1990 do 1992). Zadnji dve leti je bival doma.  

Kot policijskega vikarja in koordinatorja si ga bodo zapomnili Bohinjci in Blejci, vsako leto je ob prazniku nadangela Mihaela, zavetnika policistov, povabil policistke in policiste, kriminalistke in kriminaliste ter uslužbence Ministrstva za notranje zadeve k maši v cerkev sv. Mihaela v Srednji vasi. Po maši so skupaj molili in položili venec na grob pokojnih policistov. V Janku, kot so ga klicali domači, prijatelji in sodelavci so policisti imeli iskrenega prijatelja, ki jih je imel, kot smo vsako leto slišali pri maši v Srednji vasi, resnično rad.

Janko je bil z delavnostjo, z izjemnim čutom za sočloveka in ljubezni do Cerkve priljubljen tudi med sobrati duhovniki. V času bivanja doma se je stkala nova, globoka povezanost z domom in domačo župnijo.

Od sobote, 19. avgusta je ležal v župnijski cerkvi v Šentvidu pri Stični, zvečer ob 21. uri pa so v cerkvi somaševali dekanijski duhovniki. Pogreb, ki ga je vodil Msgr. Stanislav Zore, je bil v nedeljo, 20. avgusta, ob 16. uri na pokopališču v Šentvidu.

Dragi Janko, počivaj v miru, večna luč naj ti sveti!

Vsemogočni Bog,
na priprošnjo nadangela Mihaela 
mi podari:
pogum in pravičnost,
modrost in sočutje,
zanesljivost in vztrajnost,
potrpežljivost in hvaležnost.
Opogumi me v žalosti 
in spremljaj v veselju.
Varuj me na vseh mojih poteh
ter mi nakloni razumevanje 
in prijateljstvo ljudi, 
s katerimi živim.
AMEN

Povezave:

Župnijski utrip; Radio Vatikan; Facebook Radio Vatikan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deli zgodbo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email