ŠENTVIŠKO TISOČLETJE ŠE VEDNO NA VOLJO

 

 

 

 

 

 

 

 

Dobrodošla, Knjiga, ustvarjena z veseljem, spoštovanjem, zaupanjem in sodelovanjem.

Knjiga – z znanstvenim pogledom na tisočletno zgodovino prafare Šentvid pri Stični.

Knjiga spominov na čase in dogodke, ki so nas zaznamovali in nam zapustili svetlobo pravih odločitev za prihodnost.

Knjiga, ki ni samo zbornik.

Knjiga, ki ni samo monografija.

Knjiga, ki je zgodba o veri, upanju in zvestobi.

Knjiga, ki je spomenik vztrajnosti, delavnosti in hvaležnosti.

Prispevki, ki so jih pripravili strokovnjaki, z jasno, znanstveno besedo umeščajo našo župnijo in njeno delovanje v zgodovinski okvir.

Prispevki, ki so jih pripravili domači župljani, s pridihom  osebnega pogleda zajemajo utrip župnije in njenih prebivalcev v določenem obdobju.

Prispevki o duhovnikih, ki so tu delovali in o duhovnih poklicih in ki so izšli iz župnije potrjujejo trdno in močno vero naši družin.

Potem so tu še fotografije preteklosti  in v njih preplet preizkušenj, radosti, skupnega bivanja in gradenj, obnov in cerkvenega leta.

Zgodba, ki traja tisoč let, nam nalaga odgovornost, da jo pripovedujemo naprej. Da prebiramo njena poglavja in da raziskujemo še neodkrite smeri v šentviški zgodovini. Knjigo z naslovom Šentviško tisočletje smo predstavili na slovesni akademiji v soboto, na predvečer osrednjega praznovanja šentviškega tisočletja. V nedeljo, pri praznični sveti maši, jo bomo ob darovanju prinesli na oltar in z njo ves trud, iskanje podatkov, ure preživete ob listanju starih dokumentov, vse pogovore, usklajevanja in ne nazadnje tudi skrb ali bo knjiga pravočasno ugledala luč sveta.

17 avtorjev in prizadeven uredniški odbor na čelu z mag. Dušanom Štepcem in Matejem Štehom so s hvaležnostjo in ponosom pospremili knjigo v svet. Pozdravljeno, Šentviško tisočletje! Prinašaj veselje, obujaj dragocene spomine in navduši mladi rod, za raziskovanje naše bogate zgodovine in dediščine.

Fotografije s  predstavitve monografije in otvoritve razstave si lahko ogledate v Galeriji.

KNJIGA JE ŠE VEDNO NA VOLJO V ŽUPNIJSKI PISARNI ALI V CVETLIČARNI ZVONČEK.

Besedilo: Dragica Šteh
Foto: Gašper Stopar

Deli zgodbo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email