Prvo obhajilo 2014

uvod
Sem Ana in hodim v 3. razred. Obiskujem tudi verouk. Veš, bliža se moje prvo sveto obhajilo in nestrpno pričakujem Tebe, Jezus, kot duhovno hrano. Hkrati pa Te prosim, da me varuješ in vodiš po pravi poti mojega življenja.

Ana

uvod
Dragi Jezus!
Prišel je dan, ko Te bom prvič prejel v svoje srce v obliki hostije. Hvala Ti, ker me spremljaš že od svetega krsta in mi vseskozi stojiš ob strani, me varuješ in razveseljuješ.

Andraž

uvod
Dragi Jezus!
Sporočam Ti,da bom danes prejela zakrament svetega obhajila. Ob tem bi se Ti rada zahvalila za vse lepe stvari, ki se mi dogajajo v življenju. Hvala za starše, ki mi vedno pomagajo in me imajo radi, hvala za brata in sestro, ki sta mi vedno na voljo, ko ju potrebujem. Hvala za vse prijatelje, ki mi krajšajo čas in me razveseljujejo. Upam, da Ti bom lahko vse dobro povrnila s svojim lepim vedenjem in molitvijo.

Neja

uvod
Ljubi Jezus!
Komaj čakam, da prideš v mojo dušo. Danes Te bom prvič prejela v svoje srce. Trudila se bom, da v svojem življenju nikoli ne bom razočarala Tebe in svojih staršev. Vodi me po nedolžni poti.

Klea

uvod
Dragi Jezus!
Na začetku tega pisma Te prav lepo pozdravljam. Kako se imaš? Pa Tvoja mati Marija?
V mesecu maju bom vsak dan hodila k šmarnicam, da bo vesela. Naj Ti povem, da sem dobila bratca Marcela, ki je zdaj star štiri mesece in pol. Bila sem ga zelo vesela. Imam tudi sestrične, s katerim se zelo rada igram. Moja mami sedaj pazi na bratca, ati pa hodi v službo. Veselim se trenutka, ko Te bom v hostiji prejela v svoje srce. Lepo Te pozdravljam!

Sara

uvod
Dragi Jezus, hvala Ti, ker bom lahko prvič prejel Tvoje telo.

Žiga

 

kesanje
Dragi Jezus, prosim odpusti grehe meni, prijateljem, sosedom, učiteljicam, vzgojiteljicam in vsem domačim iz velike družine. Prosim Te tudi, da me moje drage živali še dolgo razveseljujejo.

Veronika

kesanje
Dobri Jezus!
Toplo mi je pri srcu, ko mi vedno priskočiš na pomoč, ko sem v stiskah. Zato trdno sklenem, da se bom poboljšal. Pomagaj mi s svojo milostjo, ter me pripelji v večno življenje.

Vid

kesanje
Dragi Jezus!
Jezus, hvala za starše, brate, sestre in čudovit svet z živimi bitji. Res je, da vsak človek naredi kakšen greh. Tudi jaz naredim veliko grehov, a Gospod Jezus nam da veliko možnosti, da se poboljšamo in si spremenimo svoje življenje vnaprej, zato smo hvaležni Jezusu, da lahko hodimo k verouku in k maši. Rada bi se poboljšala, da ne bi zavijala z očmi, da bi ubogala bolj mami in očija in da se s sestro več ne bom kregala. Jezus, prosim, da mi pomagaš, da bom imela manj grehov v svojem življenju. Prosim pomagaj meni in drugim ljudem, ki Te potrebujejo.

Petja

Nagovora po evangeliju

Spoštovane prvoobhajanke in prvoobhajanci, danes je pred vami prvo srečanje z živim Jezusom, ki v podobi kruha prihaja v vaša srca. Se veselite te mogočne povezave z bratom, ki je premagal smrt in nam s svojim vstajenjem zagotovil večno življenje? Ali verujete, da je duša slehernega izmed vas odsev Božje ljubezni? Ali čutite, kako danes gori vaše srce v pričakovanju in hrepenenju, ki se ga ne da opisati?
Dragi starši – drage mame in očetje – ali vas ne presune spomin na leto 2005, ko je po klicu vaše in Božje ljubezni luč tega sveta zagledalo teh naših 30 današnjih slavljencev? Ali ni ves živ in svet spomin na prvi pogled, na prvi dotik, na prvi nasmeh, na prvi korak, na prvo besedo? Se vam ne zdi, da je ta čas kakor reka stekel mimo nas, a se v očeh naših sinov in hčera zrcali v neštetih spominih in globoki hvaležnosti za dar življenja in za neprecenljivo pomoč vseh, ki nam pomagajo vzgajati, sanjati, živeti? Brez dvoma danes naša srca gorijo v iskreni prošnji, da bi Bog ohranil to vedrino, vero, radost, pogum in lepoto, ki se je ne da opisati.
Dragi Jezus – se tudi ti veseliš srečanja s temi čistimi dušami, ki jih na poti v širine in globine življenja čaka še toliko veselja, pa tudi ovir in pasti? Boš z njimi, ko bodo segali po zvezdah uspeha? Jim boš stal ob strani, ko bodo v množici vabljivih ponudb izbirali pravo življenjsko pot? Jim obrisal solze, ko bodo naše roke prekratke? Boš napolnil njihove duše z mirom in toplino tudi takrat, ko bo naš svet poln nemira in dvomov? Zaupamo, da boš danes prižgal ogenj v njihovih srcih, da bodo vse življenje verjeli, upali, ljubili z žarom, ki se ga ne da opisati.
Jutri bo nov dan. Vsakdanje skrbi, služba, šola, domače naloge, popoldanske aktivnosti, tisoč bolj ali manj pomembnih stvari.
Večerne priprave na slovesnost in dolge pogovore o zakramentih, Božji besedi, o večnosti in drugih pomembnih velikih vprašanjih, bodo spet zamenjali ekrani in tisti tako vabljivi svet na dotik. Toda – drage prvoobhajanke, dragi prvoobhajanci, drage mame in očetje, dragi bratci in sestrice, stare mame in stari očetje, tete in strici – Bog je svet na dotik izumil že zdavnaj. Sam sebe nam v koščku kruha daje v dotik bližine, svetosti, tolažbe, moči in upanja. Dotik, ki ne mine. Dotik, ki vsakega od nas poboža po duši. Brez nadležnih reklamnih sporočil in brez drobnega tiska.
Jezus na dotik. Danes prvič tudi zate, moj otrok. To – je sporočilo današnjega praznika in to je obljuba moje, najine, naše in Božje brezpogojne ljubezni, ki se je ne da opisati.
Dragica Šteh, mami prvoobhajanca

Dragi prvoobhajanci, dragi starši, botri, dragi bratje in sestre v Kristusu!

Danes je res dan, ki ga je naredil Gospod.
Zakaj? Jezus nam je spregovoril čudovite besede o dobrem pastirju in o vratih, skozi katera moramo stopiti, da bomo imeli življenje. Zagotavlja nam, da kdor bo stopil skozi ta vrata, se bo rešil, saj je zato prišel, da bi imeli življenje in da bi ga imeli v obilju.
To obljubo Jezus drži. Danes bo prvič prišel v vaša srca, prvič se bo popolnoma združil z vami. Vendar ste se z Jezusom lahko povezali tudi prej. Kadar smo pri maši, smo mu zelo blizu, kadar se z njim v molitvi pogovarjamo, je on poleg nas in mi z njim. Jezus nas rad spremlja, če se mu že zjutraj izročimo, naj nas varuje na vseh naših poteh. Še več, Jezus želi, da je z nami tudi njegova mati Marija, katero nam je izročil v najbolj težkem trenutku svojega življenja. Takrat, ko je umiral na križu, je mislil na nas in rekel svoji materi Mariji: Glej, tvoj sin – tvoja hči; in vsem nam: Glejte, vaša mati.
Današnji dan naj ostane za vedno zapisan v vaših srcih. Naj nikoli ne ugasne to veselje, ta radost in sreča v vaših srcih. Če bomo radi prihajali k Jezusu, ki nas čaka v tabernaklju, bo tudi on bdel nad nami, saj nam zagotavlja, da bo ostal z nami do konca sveta. Podobno kot v zgodbi, ko je Jezus obljubil nekemu človeku, da ga bo vedno spremljal. Mož se je na to Jezusovo obljubo zanesel. Ko se je ozrl nazaj, je opazil, da se za njim vidijo stopinje dveh ljudi. Ugotovil je, da so druge stopinje Jezusove. Tega je bil zelo vesel in je radostno hodil po svetu, saj je vedel, da ga Jezus spremlja. Kar naenkrat pa ugotovi, da so samo še ene stopinje. To se je večkrat zgodilo. Že je pomislil, da ga je Jezus zapustil. Še zlasti je to opazil, kadar mu je bilo težko in se je znašel v nevarnosti. Zato je ob priliki Jezusu potožil, da ne drži besede, ki mu jo je dal, da bo vedno hodil z njim, ampak ga je prav takrat, ko mu je bilo težko, ko je bil v nevarnosti, preprosto zapustil. Jezus pa se mu je samo nasmehnil in mu povedal, da ga takrat ni zapustil, ko mu je bilo hudo, takrat ga je vzel v naročje in ga prenesel mimo vseh težav in nevarnosti, zato je takrat videl samo ene stopinje in te so bile Jezusove, ki so bile zaradi teže, ki jo je imel v naročju, bolj globoke.
Dragi prvoobhajanci, dragi starši. Tako Jezus zagotavlja tudi vsem nam, da nas bo vedno spremljal, da nas bo vzel v naročje in nas varno prenesel mimo vseh nevarnosti. Zavedati se moramo, da nas Jezus v nič ne sili, On želi, da z njim sodelujemo. Jezus je podoben obiskovalcu, ki trka na naša vrata. Ta vrata pa imajo kljuko samo znotraj vrat. Če hočemo, da bo Jezus prišel k nam, mu moramo odpreti mi in ga sprejeti. Danes ste ga z veseljem sprejeli, sprejemajte ga vedno z veseljem, saj želi, da pogosto pride k nam v srce.
In ta mesec maj nas Jezus še posebej vabi skupaj s svojo materjo Marijo, da bomo radi prihajali k maši in šmarnicam, da bo lahko vsak dan prišel tudi v naša srca. Amen.
župnik Jože

prošnja
Jezus, prosim Te za naše starše, da nam bodo pomagali na poti življenja in nam delili nasvete v težkih trenutkih.

Anže

prošnja
Jezus, pomagaj mi v življenju, še posebej pa pri bolezni.

Alja

prošnja
Dragi Jezus, v življenju me pelji po pravi poti. Varuj me bolezni in nesreč. Rad bi se Ti zahvalil za mojo družino in prijatelje. Rad Te imam.

Nejc

prošnja
Dragi Jezus!
Hvala Ti za starše, sestrici, dedka in babico. Prosim Te, da bi bili v naši družini zdravi in srečni.

Nina

prošnja
Dragi Jezus!
Učiš nas, naj v življenju ostanemo skromni, zato jaz ne prosim za denar, obleke, ampak samo za moje zdravje, zdravje moje družine in za zdravje otrok iz revnih dežel.

Sara

prošnja
Dobri Jezus, prosim Te za zdravje moje družine in vseh, ki jih poznam.

Jure

prošnja
Najdražji Jezus, bodi mi naklonjen z zdravjem, srečo in dobrimi ljudmi. Obišči me v molitvi in napravi me trdnega v veri.

Primož

zahvala po obhajilu
Dragi Jezus!
Hvala za očeta, mamo, sestro, brata, sosede in prijatelje. Hvala, da me varuješ in sprejemaš takšno, kot sem.
Hvala Ti za vsa dobra dela, kar si jih storil za nas. Jezus, rada Te imam, zato se veselim, da sem te danes lahko sprejela v svojo dušo. Iz srca Ti iskrena hvala.

Sara

zahvala po obhajilu
Dobri Jezus, zahvaljujem se Ti, da si me sprejel v svoje srce. Vesel sem, da bom lahko hodil po Tvoji poti.

Luka

zahvala
Dragi Jezus, hvala, ker mi pomagaš in mi stojiš ob strani. Ker si mi podaril toplo družino. Vedno boš v mojem srcu. Daša

zahvala
Dragi Jezus. Hvala za brate in sestro. Najlepša hvala za starše in stare starše. Blagoslovi pa tudi teto in strice. Pomagaj mi ohraniti prijateljstvo s Tabo, Jezus, da bom v življenju izbiral prave odločitve.

Luka

zahvala
Dragi Jezus!
Hvala Ti za družino, ki mi pomaga pri mojih domačih nalogah v šoli in pri verouku.
Hvala Ti za zdravje, da se lahko učim in se igram s prijatelji.
Hvala Ti za Tvojo pomoč in potrpežljivost pri mojem odraščanju, da bom nekoč postal dober človek.

Ambrož

zahvala
Vse od Tebe, Bog, imamo in za vse Ti hvalo damo, ki tako nas rad imaš, blagoslovi, kar mi daš.
Hvala Tebi, Jezus, za družino in za hrano.
Hvala Tebi, Jezus, da ustvaril si me.
Hvala Tebi, Jezus, za vse, kar si naredil zame.

Ana

pozdrav miru
Bele rože, bela obleka, vsa ta belina je podoba krstne beline duše, ki je danes prvič prejela Nebeškega Kralja.
Tudi sami dobro veste, da se ravno na belem vsak še najmanjši madež tako hitro pozna.
Naj bo zato stisk roke pred obhajilom priložnost, da iz srca odpustimo in prosimo odpuščanja.
In tako bo Bog, v svoji vsemogočni dobroti,
če bomo mi pripravljeni narediti prvi korak k odpuščanju, vsakomur odpustil in zbrisal vsako, tudi najmanjšo senco nepopolnosti.
Podajmo si roke v znamenje miru in sprave!

Valeriia

Moje prvo obhajilo odmeva v mojem srcu

Dragi Jezus, zahvaljujem se Ti, ker mi stojiš ob strani, braniš me in vodiš me. Zelo vesela sem, ker mi odgovarjaš na moje molitve s svojimi deli. Obljubim Ti, da se bom poboljšala pri vsem. Prosim Te, da mi braniš starše, pomagaš mojim babicam in dedkom, ker me skrbi zanje, saj so že starejši. Najbolj si želim, da bi se nehala vojna v moji rojstni domovini Ukrajini, ker me skrbi za moje prijatelje in sorodnike.
Zelo prisrčno Te prosim, da celo moje življenje ostaneš z menoj, v mojem srcu; da mi braniš vse tiste ljudi, ki jih poznam, najbolj pa sorodnike.
Obljubi mi, da me boš varoval, mi stal ob strani; da me vodiš in spodbujaš. Jaz pa Ti obljubim, da bom vse ubogala in nikoli ne bom pozabila na Te. Komaj sem čakala, da prideš v moje srce, pa saj si bil v njem tudi že prej.

Valeriia

Ko sem prejela hostijo, sem se zelo veselila. Prejela sem Jezusa v svoje srce. Takrat sem bila tako vesela kot še nikoli. Bilo je še veliko zanimivih stvari. A ta mi je še vedno pri srcu. Zdaj sem končno postala oseba, ki je prejela Jezusa. Če malo premislim, se to še nikoli prej ni zgodilo.
V gostilni sem pa že bila.

Ana

To nedeljo mi je bilo najbolj lepo, ko sem dobil hostijo.

Anže

Všeč mi je bilo, ko sem sprejel hostijo in ko sem bral.

Primož

Všeč mi je bilo, ko sem sprejel Jezusa v svoje srce. Zdaj lahko dobim hostijo. Bil sem zelo vesel.

Jakob

Lepo mi je bilo, da smo prejeli Jezus in dobili darila.

Eva

V nedeljo mi je bilo najbolj všeč, da smo lahko sprejeli Jezusa v svoje srce in da sem dobila denar za ajpeda.

Petja

Hostija; oblekice; posnetki; zahvala po obhajilu; rožice; svečke.

Luka

Hostija in darila.

Žiga

Hostija (prejem Jezusa); zahvala; obleke (prvoobhajanske).

Luka

V nedeljo mi je bilo najbolj všeč, ko sem prvič dobila hostijo.

Sara

Najlepše mi je bilo, da sem v svoje srce sprejel Jezusa. Da sem bral pred vsemi in da sem bil tako lepo oblečen.

Vid

Najlepše mi je bilo, ko sem prejel hostijo, ki je bila posvečena, in torto, pecivo, a tudi ko sem prebral svoje pismo Jezusu in ko sem se slikal.

Ambrož

Najlepše mi je bilo, ko sem prvič prejela hostijo – Jezusa v svoje srce in da sem brala na mikrofonu.

Veronika

Najlepše mi je bilo, ko sem prvič dobil blagoslovljeno hostijo in ko sem nesel vrček z vodo.

Vid

V nedeljo mi je bilo najbolje, ko sem prejela Jezusa v svoje srce.

Neja

Najbolj mi je bilo všeč, ko sem se oblekel v obleko in smo šli v sprevodu v cerkev. In ko sem dobil hostijo v usta. In ko smo šli v motokros park.

Jure

Najbolj sem bil vesel, ko sem sprejel Jezusa. Vesel sem bil tudi povabljenih. Najbolj sem bil vesel daril.

Nejc

Meni je bilo najbolj všeč, ko sem prvič prejela Jezusa v telo in ko smo se slikali.

Ana

Razveselila sem se, ko smo hodili in molili in ko sem govorila, zelo sem bila vesela, ko je Jezus prišel v moje srce in ko smo svečo prijeli in jo položili nazaj. Ko je bilo konec maše, sem odšla domov in so mi vsi čestitali, a ta dan se je hitro končal.

Klea

Najbolje mi je bilo, ko sem dobila Jezusa in od povabljenih veliko daril.

Nina

Bilo mi je všeč, da sem dobil darila.

Anže

Ko je bilo prvo obhajilo, sem bila zelo vesela, še posebej, ko sem prebrala. Najbolj mi je bilo všeč, ko so prišli tete in strici in ko sem dobila v roke prvo darilo.

Daša

Včerajšnji dan mi je bil zelo všeč, ker sem prejel tretji sveti zakrament.

Andraž

Včerajšnji dan je bil nepozaben, ker sem prejel Jezusa v srce. Všeč mi je bilo tudi, ker je prišel moj najboljši bratranec.

Gašper

Meni je bilo najbolj všeč, ko sem dobil darila.

Kristijan

Najbolj mi je bilo všeč, ko sem dobila Jezusa v srce, ko sem se slikala in tudi takrat, ko sem dobila veliko daril. Tudi kosilo je bilo slastno.

Sara

Meni je bilo včeraj najbolj všeč, da sem prvič dobil hostijo. Tudi to mi je bilo všeč, da sem dobil ajped.

Tomaž

Moj najboljši trenutek je bil, ko smo nosili sveče na oltar. Potem, ko sem govorila prošnjo. Po koncu maše sem se slikala. Ko sem prišla domov, je mami pripeljala torto. Ko so prišli vsi gostje, sem se z njimi slikala.

Alja

Moj najlepši trenutek je bil, ko smo Jezusa sprejeli v svoja srca. Ta občutek ni nekaj navadnega, to je nekaj posebnega, saj Jezusa daš v svojo dušo.

Sara

 

Deli zgodbo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email