PRVO SVETO OBHAJILO

Jagnje Božje, podari nam mir – danes, jutri in vse dni našega življenja.

Dragi Jezus, pridi k meni,

rad bi, da z menoj živiš,

Ti odpuščaš moje grehe

in z menoj se veseliš.

 Dragi Jezus, moja duša

res prejeti te želi,

bodi z mano vse življenje,

pravo pot pokaži mi.

Veš, dragi otrok,  molila sem zate že davno preden je prišel tvoj čas. V molitvi sem prosila Boga, ki daje življenje, naj te pošlje v našo družino. Nisem vedela koga bo izbral,  a sem  verjela, da boš prav ti naš žarek nebeškega veselja, svetlobe in topline.

Veš z očetom sva  molila zate, ko sva te prvič vzela v naročje; ob tvojih prvih korakih – zato, dabi Bog blagoslovil vse tvoje poti. Molila sva zate  ob tvojih prvih besedah, zato da bi postale hvalnica za Gospoda.

Danes vse mame in očetje molimo za vas – zato, da bi okrepljeni z močjo Božjega kruha izpolnili poslanstvo zaradi katerega ste na svetu. Da bi z Jezusom prinašali mir, da bi oznanjali resnico, da bi živeli po Božjih zapovedih in da bi z molitvijo premagovali vsakdanje skrbi.  Pri praznični sveti maši smo molili skupaj, da bi povezani v eno samo veliko družino, v tisočletnem spominu na vero naših prednikov, ohranili dar vere in ga znali tudi živeti.

Zdaj že mirno spiš. Nepopisno lep in svet je bil zate današnji dan. Na nočni omarici simbol Božjega Jagnjeta in molitvenik, ob tebi križ. Na obrazu ti igra blažen smehljaj.  Spet molim.  Da bi nikoli ne pozabil milosti in blagoslova zakramenta svete spovedi in prvega svetega obhajila. Da bi skrbel za lepoto svoje duše in s svojim zgledom postajal  hvaležno svetišče Božje slave.

Besedilo: Dragica ŠTEH

Foto: Župnijski utrip

 

V nedeljo, 14.5. 2017 je v župnijski cerkvi sv. Vida potekalo 1. sv. obhajilo. Bilo je slovesno. Ganljivo je bilo videti prvoobhajance, ki so s pristnim veseljem in zaupanjem prejeli prvo sveto obhajilo.

Da bi začutili utrip bogatega bogoslužja v nadaljevanju prilagamo nekaj besedil.

 

POZDRAV MIRU

Čisto blizu je … trenutek, ki se zgodi samo enkrat v življenju . Prvo sveto obhajilo. Prvič samo ti in Jezus v zaupnem srečanju, v dotiku dveh svetov – človeškega in Božjega.

Na znamenju, ki ga nosite prvoobhajanci in prvoobhajanke piše – da vaša duša postaja svetišče, kjer prebiva Bog. Od svetega krsta naprej smo starši prinašali Boga v vaše življenje.   Zdaj boste dragi otroci vi tisti, ki boste nam prinašali vero, upanje in ljubezen, saj bo sam Bog prebival v vaših dušah in jih razsvetljeval s svojo dobroto.

Zdaj bo vaša pristna in nepreračunljiva vera pomagala nam, ki se v brzicah sodobnega sveta tolikokrat pozabimo ustaviti in izraziti hvaležnost našemu Stvarniku. Zdaj bo upanje vstalega Kristusa živelo v vas in v naše družine prinašalo svetlobo veselja, zvestobe, razumevanja in miru. Naj sije v vas ta mir – ne samo danes, ampak tudi jutri in vse življenje.

 

ZAHVALE prvoobhajank in prvoobhajancev

David: Jezus, hvala ti za prvo sveto obhajilo.

Kristjan: Jezus, hvala ti za dom in streho nad glavo.

Jure: Jezus, hvala ti za hrano, ki jo prejemamo vsak dan.

Jernej: Jezus, hvala ti za zdravje.

Nik: Jezus, hvala ti za Marijo.

Matic: Jezus, hvala ti za našo župnijo.

Žana: Jezus, hvala ti, da so naši starši zdravi.

Nika: Jezus, hvala ti za svet v katerem živimo.

Ida: Jezus, hvala ti za prijatelje.

Klara K.: Jezus, hvala ti za vero v Boga.

Blaž S: Jezus, hvala ti, da se lahko učimo.

Klara P: Jezus, hvala ti za sestrično.

Lan: Jezus, hvala ti, da sem se rodil.

Nejc: Jezus, hvala ti za praznike in počitnice.

Nika C: Jezus, hvala ti, da lahko obiskujem šolo.

Vid: Jezus, hvala ti za mojo družino in za življenje.

Staša: Jezus, hvala ti za veselo družino.

Domen: Jezus, hvala ti ker si me ustvaril.

 

ZAHVALA staršev (Matej Šteh)

Zahvale naših otrok so izviri pristnega veselja. Nič zato, če po licu steče kakšna solza ganjenosti in iskrene radosti ob trenutkih, ki ostanejo zapisani v srcu z zlatimi črkami.

Prav zato se želimo od srca zahvaliti vsem, ki ste nam pomagali pripraviti današnjo slovesnost  – vsem staršem, ki ste se velikodušno odzvali in pokazali, da je sodelovanje in povezovanje resnično osrečujoča pot našega skupnega življenja. Hvala otroškemu pevskemu zboru, instrumentalistom, zborovodkinji Katji in gospe Simoni, ki je naše današnje slavljence naučila prazničnih pesmi. Naj vaša vnema za lepšanje bogoslužja navduši tudi nas in naše današnje slavljence, da  bodo še z večjim veseljem prihaja v cerkev in s pesmijo slavili Boga.

**

Iskren boglonaj katehistinji Mileni, ki je v prvem in drugem razredu poučevala naše otroke. Naj vam Bog bogato poplača vaš trud, prizadevanja in zgled.

**

Dragi gospod župnik. Naši otroci so imeli v teh dneh kar nekaj skrbi. Takih otroških,  drobnih, vsakdanjih, ki pritičejo taki slovesnosti kot je prvo sveto obhajilo, ena od njih pa je bila tudi – da ne bi naš župnik ostal na Madagaskarju. Preveč ga imamo radi, so rekli in zato – gospod župnik, iskrena hvala za vaše jasne, prisrčne besede, ki v otroških srcih krepijo vero. Hvala za vaše navdušenje, zgled, prijaznost in molitve, ki ste jih namenili za naše prvoobhajanke in prvoobhajance. Hvala pa tudi gospodu Janezu za prijazno pomoč in gospodu Janku za današnje somaševanje. Iskren Bog plačaj.

**

Dobri Bog, tako kot so rekli naši otroci  – hvala ti za dar svetega obhajila, za božje krepčilo, ki nam pomaga premagovati tudi nepremagljive ovire. Hvaležni smo ti za dar življenja, za milost vere in za blagoslov današnjega dne.

Deli zgodbo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email