ŠENTVIŠKI FARANI V SVETI DEŽELI

  1. dan: sobota, 15. 2. 2020: Potovanje

Z Brnika smo poleteli proti Istanbulu in od tam nadaljevali pot v Tel Aviv, kamor smo prispeli (ob dvakratni prestavitvi ure) ob 17.00. Tam nas je že čakal avtobus in nas popeljal v Betlehem, kjer smo imeli sveto mašo v kapeli sv. Helene. Nastanili smo se v frančiškanskem hotelu Casanova, ki je pod isto streho kot kraj Jezusovega rojstva.

Vse naše misli, prošnje in zahvale bomo darovali v svetih krajih, ki jih bomo obiskovali v tem tednu.

  1. dan: nedelja, 16. 2. 2020: Praznovanje Jezusovega rojstva

Po zajtrku smo obiskali votlino mleka, kjer je po pripovedi Devica podojila Jezusa na begu v Egipt. Naša molitev je bila namenjena vsem slovenskim družinam, ki si želijo otroka.

V kapeli nad votlino smo obhajali sveto mašo za vse šentviške farane. Še posebej smo se spomnili vseh, ki so se nam priporočili v molitev. Ker smo bili v kraju Jezusovega rojstva je bila maša slovesna – božična, z božičnimi pesmimi, berili in evangelijem.

Po “kosilu” iz popotne torbe, smo se odpeljali proti Ein Karemu-rojstnemu kraju Janeza Krstnika.

Cerkev nad krajem, kjer je prebivala Elizabeta, so zgradili Španci, trenutno pa je v procesu obnavljanja. Pred cerkvijo je tudi v slovenščini obeležena Zaharijeva hvalnica, ki smo jo romarji zapeli, kajti, kdor poje, dvakrat moli.

Le nekaj metrov čez cesto in malo v hrib je Marijin vodnjak, ki stoji na kraju, kjer sta se srečali Marija in njena teta Elizabeta in kjer je nastala čudovita molitev Magnifikat – Moja duša poveličuje gospoda. Tudi to molitev smo zapeli.

Pred večerjo pa je bila testirana potrpežljivost šentviških romarjev. Več kot 2 uri smo stali v vrsti, da bi se dotaknili kraja Jezusovega rojstva.

3. dan: ponedeljek, 17. 2. 2020: “In bilo je jutro, tretji dan.”

Za dva dni se poslavljamo od Betlehema.

Preko Cezareje v Nazaret.

Prvi postanek je CEZAREJA. Mesto ob morju je zgradil Herod. V njem sta delovala apostol Peter in apostol Pavel, ki je bil tu zaprt, preden so ga odpeljali v Rim.

Naslednji postanek – HAIFA, mesto nad Sredozemskim morjem, na pobočju Karmela.

Samostan Stella Maris stoji na mestu, kjer je ustanovljen karmeličanski red. V cerkvi je kip Karmelske Matere Božje in pod njim votlina preroka Elije, ki je bil oče in voditelj prerokov iz Izraela, rešitelj vere v enega Boga. Marijo počastimo z litanijami.

V vasi Druzov (kavkaško ljudstvo muslimanske vere) Muhraka smo imeli kosilo.

Razgled po dolini Jezreel (“Gospod seje”) je bil krasen iz ploščadi, kjer je kraj Elijevega darovanja (mesto, kjer je daroval žgalno daritev). Patri karmeličani so tu zgradili samostan s kapelo v čast sv. Eliju, na čigar gorečnost spominja kip na dvorišču.

Popoldne prispemo v NAZARET.

Bazilika Marijinega oznanjenja “Beseda je tukaj meso postala”.

Bazilika Marijinega oznanjenja je bila dokončana leta 1968, po večkratnih rušenjih in dozidavanjih. V spodnjem nadstropju  je Marijina hišica in primerki originalnega bivališča tistega časa. V zgornjem nadstropju je farna cerkev, posvečena Mariji Materi Cerkve.

V času Marijinega življenja je bilo tu samo 30-40 družin, danes je tu samostansko-cerkveno ozemlje. Zdaj je v Nazaretu 70.000 prebivalcev.

Mašo (praznovali smo Marijino oznanjenje – 25.marec) smo imeli v Jožefovi cerkvi, ki je postavljena nad bivališčem sv. Jožefa in svete družine, ko so se vrnili iz Egipta, kamor so se zatekli pred Herodom.

(“Tukaj jima je bil pokoren.”)

4. dan: torek, 18. 2. 2020:”Na ohcet”

Pred nami je nov dan. Ura je tukaj eno uro naprej, kot v Šentvidu.
KANA GALILEJSKA – prvi Jezusov čudež.
Evangelist Janez(2,1-11) poroča o prvem čudežu, ko na svatbi zmanjka vina. Svetišče je postavljeno na mestu, kjer se je zgodil čudež. Kamnit vrč (cca.40 litrov) ki smo ga videli, je bil izkopan leta 2000. V 6-ih takšnih vrčih je Jezus spremenil vodo v vino. V kapeli sv.Simona je pater blagoslovil vse zakonce.
Na avtobusu beremo božjo besedo in poslušamo njeno razlago.
Peljemo se skozi Zgornjo Palestino (pokrajina podobna našemu Krasu) proti Genezareškemu jezeru. Jezero ima obliko harfe in več imen: Galilejsko, Tiberijsko, Genezareško, Kineret.
Prečkamo reko Jordan.
KUNETRA – na vrhu Golana (nekdaj Sirsko ozemlje). Cca. 1.000 m nadmorske višine. Najbolj vzhodna in severna točka Palestine, blizu meje s Sirijo.
Mine nič ne počijo, če ne stopiš nanje. ??
Srečanje in fotografiranje z vojaki (3 leta služijo fantje in 2 leti dekleta).
S planote Golan se spustimo proti Kafarnaumu, ki je cca.200 m POD nadmorsko višino. Mimo Bethsaide, rojstne vasi prvih apostolov.
KAFARNAUM – v Jezusovem času glavno trgovsko mesto in kraj večine Jezusovih čudežev. Mesto je bilo porušeno. Sedaj pa je odkopano cca. 20%  njegovega ostanka. Cerkev (zgrajena l.1991) stoji na mestu Petrove hiše, na 8-stebrih. Poslušamo Božjo besedo. Jezusov evharistični govor: Jezus je kruh življenja (Jn 6, 25-66)

Kosilo – Petrova riba!

Tabgha – Hepta Pegoa – 7 studencev- kjer je Gospod pomnožil kruh in nahranil 5.000 mož iz 5-ih hlebov in dveh rib (Jn 6, 1-15).
Menza Domini- Gospodova miza – kjer je Jezus po vstajenju srečal učence.
Tu Petra postavi za papeža: “Pasi moje ovce!” (Jn 21, 2-19).

GORA BLAGROV- vzpetina nad krajem Tabga. Tu je bil Jezusov GOVOR NA GORI z osmimi blagri (ki smo jih v cerkvi zapeli).
Vrnemo se v Nazaret, Tabar Hotel.

P.S. Doživeli smo VELIKO več, kot je mogoče popisati v nekaj stavkih. Zahvala obema gospodoma, patru Petru in župniku Izidorju!

5. dan: sreda, 19. 2. 2020: Gospodova spremenitev na gori.

Danes je napovedan dež.?
Po dolini Jezreel se peljemo proti Gori Tabor. Cerkev, kjer smo imeli mašo, je na temeljih stare bazilike postavil Antonio Barluzzi, leta 1920. Mozaiki nad oltarjem upodabljajo različne simbolne spremenitve Jezusa.
Učenci Peter, Jakob in Janez so bili z Jezusom na Gori. Vpričo njih se je spremenil. (Mt 17, 1-8).

Nadaljujemo vožnjo (pod nadmorsko gladino) po Palestinski pokrajini, ob meji z Jordanijo, po dolini reke Jordan, mimo nasadov dateljnov.
Po puščavi do Jerihe.
BAPTISM SITE – Kraj krščevanja – Janez Krstnik krsti Jezusa, poslušanje Božje besede (Jn 1, 19-28). Obnovitev krstnih obljub, izpoved vere.
QUMRAN – Kumranski rokopisi (staromorski spisi) – odkrili so original zapise Stare zaveze. V lončenih posodah zakopanih v pesek, so bili skriti cca. 1900 let. Ogledali smo si film o Kumrancih, ki so prepisovali Sveto pismo.
Vreme se še kar drži. Tukaj je zelo malokrat dež (po patrovih besedah 4xletno).
Po kosilu (če nismo vedeli, kako se sardine počutijo v konzervi, vemo sedaj??) sledi kopanje v Mrtvem morju, na -430 metrov.
To pa je treba doživeti. Voda slana in tako topla, da kar “peče”. ?‍♂️?‍♀️
Ko gremo iz “plaže”, pa par kapljic dežja.

Jeriha, mesto na robu puščave – najstarejše, najnižje (-258 m) in najtoplejše mesto na svetu. Staro 10.000 let.
Od daleč smo opazovali v skale vklesan pravoslavni samostan. Zajahali smo kamelo, pokupili dateljne in se vrnili v Betlehem. Hotel Casanova Palace.

Bil je peti dan in bilo je mokro (kraj krščevanja, kopanje in dež v puščavi).

6. dan: 27. februar 2020: Velika noč

Danes, na “tadebel” četrtek praznujemo Veliko noč. Za nas romarje je letos Velika nedelja pred datumskim Velikim petkom.
Skozi Jafska vrata vstopimo v mesto Jeruzalem. Mesto mnogih narodov, verstev in običajev.
Velikonočna maša se daruje na Kalvariji v baziliki Vstajenja ob Božjem grobu. Zapojemo ALELUJA!
Po poti notranjega križevega pota, ki ga molijo patri, gremo od Jezusove ječe do kapele sv. Helene.
Sveta Helena (mati cesarja Konstantina) je l. 324  prepoznala križ, na katerem je bil križan Jezus. Najden je bil v najglobji votlini pod Kalvarijo, kamor so metali križe obsojencev.
Nadaljujemo mimo kamna, pri katerem je bil Jezus zasramovan in s trnjem kronan ter mimo Adamove kapele. V  Adamova kapeli je skala, ki se razkolje ob Jezusovi smrti.
Po stopnicah se povzpnemo do KALVARIJE in se dotaknemo skale, kjer je stal križ. Gremo mimo skale maziljenja, kjer je bil Jezus maziljen in zavit v platno.
Potrpežljivo čakamo v vrsti, med mnogo verniki, da počastimo GROB.
Sirska kapela – Grob Jožefa iz Arimeteje (Jud,  ki je Jezusu dal na razpolago svoj grob). Prvotno naj bi tako izgledal grob, kamor so položili Jezusa.

Po armenskem območju in skozi Sionska vrata pridemo do DVORANE ZADNJE VEČERJE na vrhu Sv. Siona. Predvideva se, da je bila to hiša Apostola Marka. Tukaj so zbrani apostoli na Veliki četrtek in nato po Jezusovi smrti, ko jih obišče Magdalena –  apostolica apostolov ter na Binkošti-prihod sv.Duha.
Grob Kralja Davida obiščemo ženske posebej, moški posebej. Zakaj? TAKO JE!
Dominikanski samostan. V tej cerkvi je bila prva nova maša, ki jo je daroval slivenski novomašnik. V kripti te cerkve –  spomin na Marijino zaspanje.

Zid žalovanja – obodni zid templjske ploščadi. Judje žalujejo za templjem, ki so ga Rimljani podrli l.70. Ostal jim samo še del zunanjega zidu, kjer sedaj molijo k svojemu Bogu.

Križev pot po Via Dolorosa. Priporočamo svoje domače in prijatelje, posebno vse, ki nosijo težek križ. Pot se vije po ulicah, mimo trgovin in mestnega vrveža.

Danes večerjamo z novomašniki in gospodom nadškofom.

7. dan: petek, 21. 2. 2020: Oljska gora, Getsemani

Prečkamo potok Cedron. Proti Betaniji. V Jezusovem času zadnja vas pred puščavo proti Jerihi.
Pokrajina puščavska, z malo zelenja. Eden revnejših in najbolj ZANEMARJEN del Palestine. Tako veliko smeti nismo videli še nikjer. Gradbeni material, gume, smeti..ležijo vsepovsod. Ustavimo se v cerkvi, ki stoji na mestu hiše Marte in Marije ter Lazarja.
Barluzzijeva cerkev v obliki grškega križa. V kupoli napis: “Kdorkoli živi in vame veruje, bo živel, tudi če umrje.”

Zlezemo v grob Lazarja, katerega je Jezus obudil od mrtvih, četrti dan po njegovi smrti. S tem čudežem je že naznanil svoje Vstajenje.

Betfage – hiša fig. Tu Jezus na osličku začne procesijo na Cvetno nedeljo (Mr 11, 1- 10).
Vnebohod (Apd 1, 6-11)  križarska kapelica v spomin Gospodovega Vnebohoda. V njej je kamen iz katerega se je dvignil v nebo.

Očenaš – vstopimo v naravno votlino, kjer je Gospod učil moliti apostole. Zmolimo za tistega, ki nas je naučil in tistega, katerega moramo mi naučiti.
Molitev Očenaš je ostala neokrnjena skozi vso zgodovino.
Na obzidjih je molitev v mnogih jezikih sveta, tudi v Brailovi pisavi, za slepe. V karmeličanski kapeli je postavljena tabla v slovenščini.

Dominus flevit – Gospodov jok nad Jeruzalemom. Preberemo Božjo besedo (Lk 19, 39-48 in Lk 22, 1-5 in Lk 21, 1-6).
Razgled nad Jeruzalemom.

KOSILO iz popotne torbe.

Iz razgledne točke  vidimo Lončarjevo njivo, ki so jo kupili z denarjem, ki ga je Juda dobil za izdajstvo. Na tem kraju je tudi pokopan.
Poleg Oljske gore je Gora pohujšanja. Tako je imenovana zaradi svetišč, ki jih je napravil Salomon za svoje ženske (povezava od Skrinje zaveze do Legatovga Tončka v Bohinju).

Cerkev petelinjega petja. Stoji na mestu Kajfove palače.
(Mr 14, 53-65)
Prostor Jezusove obsodbe s strani Judov je ponazorjena v zgornjem nadstropju cerkve.
(Lk 22, 54-62)
Petrovo zatajevanje. “Predno bo petelin zapel, me boš trikrat zatajil” je ponazorjen v spodnjem nadstropju cerkve.
V kleti je ječa, v kateri je bil Jezus zaprt preden je šel pred Poncija Pilata.
Na dvorišču so original stopnice, ki vodijo od Dvorane zadnje večerje do vrta Getsemani. Z učenci je šel v vrt, nazaj ga pripeljejo vklenjenega.

Maša v vrtu Getsemani, v cerkvi Jezusovega trpljenja.
Skupaj z novomašniki in nadškofom ob 110-obletnici prvega romanja Slovencev v Sveto deželo. Skupaj nas je 200 romarjev iz Slovenije (4 avtobusi).
Mašo je daroval nadškof Stanislav Zore v somaševanju ostalih duhovnikov. Naš mašni namen je bil za vse v naši župniji, ki trpijo v bolezni.
Obiščemo še skalo, kjer je Gospod krvavi pot potil.
(Lk 22, 39-46)

Obiščemo še kapelo Marijinega groba, kjer so oltarji grške, pravoslavne in katoliške cerkve.

Ob zaključku romanja nam pater Peter Lavrih podeli diplome Jeruzalemskih romarjev. Služi kot “direktna vstopnica za nebesa”. ??
Naš župnik Izidor se mu je v imenu vseh romarjev zahvalil za celovito vodenje. Za slovo zapojemo Šentviško faro.

8. dan: 22. februarja: Slovenija, pozdravljamo te.

Abuna Peter se poslovi. Šentviški romarji smo mu hvaležni, da nam je približal in predstavil Sveto deželo. Upamo na čimprejšnje srečanje, na katerem še enkrat podoživimo spomine na romanje.

V Jeruzalemu, v kapeli Zadnje večerje imamo zadnjo mašo v Sveti deželi.

Do letališča nas pospemi g. Renato, nadomestni vodič.
Poslavljamo se od dežele kontrastov, vsak s svojimi vtisi in novimi spoznanji.
Iz Tel Aviva, z vmesnim postankom v Istanbulu, se vračamo domov.

Vse dni romanja je bil z nami naš župnik Izidor. Zahvaljujemo se mu za prijetno sobivanje, dodatna pojasnila in za vse mašne daritve, ki jih je daroval v tem tednu. Z veseljem pričakujemo naslednje romanje.

Iz Svete dežele je poročala Tanja FAJDIGA, fotografije pa je pošiljala Tatjana ŠKRABEC.

FOTOGRAFIJE SI LAHKO OGLEDATE V GALERIJI.

Deli zgodbo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email