ŠKOFLJICA JE OBELEŽILA 25. LETNICO DELOVANJA ŽUPNIJSKE KARITAS

V soboto, 26. 11. 2016, smo se tri predstavnice Župnijske karitas Šentvid pri Stični udeležile praznovanja ob 25. letnici Župnijske karitas Škofljica in 38. letnici njihovega karitativnega delovanja.

Zbrali smo se v župnijski cerkvi sv. Cirila in Metoda, kjer smo molili rožni venec in prisostvovali sveti maši, ki jo je vodil pomožni škof Šuštar v somaševanju z domačim župnikom Jožetom Tomincem, nekdanjim župnikom Petrom Kvaternikom in z Imrom Jerebicem.

Gospod Imre nas je povabil, naj delimo ljubezen, h kateri nas poziva Gospod. Premalo je samo čutiti, ljubezen je potrebno preliti v dejanja.

Gospod Šuštar je vsem sodelavcem Karitasa položil na srce, da se moramo zavedati, da nismo samo karitativni delavci, ampak smo ljudje, ki oživljamo božjo ljubezen, smo animatorji za vsakega kristjana, da lahko preko nas doživlja in nadaljuje karitativnost med ljudmi. Kot animatorji lahko delamo v župniji, v krajevni skupnosti, v občini…  Iz članov Karitasa naj se izliva ljubezen na vse okrog nas.

Na Škofljici so pred 25 leti zgradili materinski dom, pri katerem so zelo veliko pomagali Peter Kveternik, Jože Tominc, Imre Jerebic, Imrova žena in domačini. Dom je nastal, da bi se ljubezen razvijala med ljudmi, v pomoči materam in njihovim rojenim in še nerojenim otrokom.

Iz tedna Karitasa smo prešli v adventni čas, v čas hrepenenja po Gospodovi ljubezni. Lačni smo ljubezni, ki oživlja, ki daje novo življenje. Naša srca hrepenijo po božji luči, iščejo božjo bližino in ljubezen. Pojdimo v očetovo hišo in vanjo povabimo soljudi. Preko Evangelija nam Gospod daruje ljubezen, mi pa smo njegove roke, da jo širimo naprej in da vidimo v ubogem človeku njega. Gospod namreč pravi: »Ljubite se med seboj, kakor sem vas jaz ljubil.»

Vsem prisotnim so zaželeli, naj bomo nagovorjeni z Gospodovimi besedami: »Pojdi in tudi ti tako delaj.«

Na koncu svete maše smo skupaj zapeli pesem Marija skoz življenje…

Preselili smo se v Kulturni dom, kjer nas je pozdravil župan občine Škofljica Ivan Jordan. Predstavil nam je vzajemnost občine in Karitasa in se zahvalil za vse opravljeno delo.

Sledila je predstavitev 38. letnega karitativnega delovanja, ki se je prepletala s kulturnim programom. V času njihovega delovanja so zgradili materinski dom na Gumnišču za žene, matere in njihove še nerojene in že rojene otroke. Bili so vzorniki in mentorji pri novo nastalih materinskih domovih drugod po Sloveniji. Družijo se s starejšimi in bolnimi, jih obiskujejo in zanje naredijo drobna darila. Nekatere vozijo na zdravniške preglede, obiskujejo matere in otroke v materinskem domu, starejše v Domu starejših občanov. Zbirajo oblačila in hrano za po Sloveniji, za na Madagaskar, za v Albanijo, za begunce. Zberejo tri do štiri tone hrane letno. Pomagali so na Vrhniki v nastanitvenem centru. Nekaterim šoloobveznim otrokom preskrbijo potrebščine, finančna sredstva za šolo v naravi. Zbrali so sredstva za dokončanje stanovanjske hiše. Organizirajo predavanja, izdelujejo venčke, poslikave… Med predstavitvijo so nas ves čas spremljale besede: Pojdi in tudi ti tako delaj.

Bog nam je dal talente, ki jih je potrebno uporabljati. Različna so dobra dela: enemu bomo pristavili stol, za drugega šli v trgovino, poklonili toplo besedo, nasmeh, pomagali finančno…

Pojdi in tudi ti tako delaj.

Sledile so zahvale in pogostitev.

Lepo in koristno se je povezovati tudi med župnijami.

 

Fotografije si lahko ogledate v GALERIJI.

 

Besedilo: Jožica JEVNIKAR

Fotografije: Jožica Jevnikar in Olga PEČJAK

 

Deli zgodbo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email