SLOVO PATRA MAKSIMILIJANA

P. Maksimilijan File se je od šentviških faranov poslovil v nedeljo 26. 7. 2015 v cerkvi svetega Vida v Šentvidu pri Stični, od najbližjih sodelavcev pa se je poslovil v torek 28.7.2015.  Zaključil je delo župnijskega upravitelja in se vrnil v svojo ljubljeno Stično, kjer se bo v celoti posvetil svojemu delu.

Od smrti župnika Jožeta Grebenca je p. Maksimilijan v Šentvidu pri Stični  opravljal vodenje župnije. Župljani smo bili takrat globoko pretreseni in bilo nas je strah, kako bo potekalo naše duhovno življenje, kaj bo z našim župnijskim domom, ki je komaj dobil streho nad glavo, okna in fasado…

Pa je bila Božja volja, da je k nam prišel p. Maksimilijan in naše življenje je potekalo umirjeno in v zaupanju v njegove premišljene poteze. Njegova močna vera, njegova močna karizmatična osebnost, njegov zdrav humor in zaupanje v sodelavce so obrodili sadove. Pod njegovim vodenjem smo spoznali, kaj je v naši župniji najboljše (in je potrebno negovati) in kje se moramo še pošteno potruditi, da bo župnija živela. V nas je položil dolžnost do sodelovanja. Ne samo do sodelovanja med delujočimi skupinami v župniji, pač pa do sodelovanja med vsemi, ki spadamo v našo župnijo.

Svoja srca smo hranili pri daritvah njegovih svetih maš in njegovi blagoslovi so nas spremljali na naših poljih, v hlevih, v naših domovih, pri druženju z domačimi in vsemi, ki so prihajali v naše domove. Pod njegovim vodenjem se je izvedel prvi župnijski dan, ki ga bomo, če bo le božja volja, tudi ohranili. Skupaj z gospodarskim svetom je vložil ogromno energije in časa v župnijski dom, v katerega sta se lahko naš novi župnik Izidor Grošelj in kaplan Branko Setnikar vselila že ob prihodu. Mnogo dela je vložil v našo župnijo. Pri nas je deloval samo pol leta, vendar bo za vedno ostal v naših srcih, v naših molitvah in v naši zgodovini.

Pater Maksimilijan File!

Hvala vam, da ste sprejeli delo župnijskega upravitelja.  Hvala vam, da ste dali naši župniji mnogo več kot se je od vas pričakovalo in hvala Bogu, da vas je pripeljal v našo župnijo.

 GALERIJA SLIK

 

Deli zgodbo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email