SREČANJE ZAKONSKIH JUBILANTOV IN BLAGOSLOV KRIŽA, 11. 11. 2018

“Kjer je resnična ljubezen, tam sam Bog prebiva.”

Na Martinovo nedeljo, 11. 11. 2018 smo pri 10. maši obhajali nedeljo zakonskih jubilantov in se zahvalili Bogu za skupnih 5, 10, 15, …30… , še posebno pa za spoštljivih 60 let zakona Marije in Jožeta.

Predstavili pa so se nam tudi zakonci naše zakonske skupine, ki so izdelali čudoviti križ, blagoslovljen ob tej priložnosti. Križ bo nameščen v župnijskem domu.

Predstavljen nam je bila tudi simbolika oz. ikonološki pogled križa:

»Osnovna oblika križa  označuje po dve nevzporedni liniji vertikalne in horizontalne ploskve. Prečni krak je obrnjen navzgor, predstavlja vstajenje, upanje ali vzklik »Kvišku srca«.

Posebno mesto v mozaiku imajo barve. Kristjani smo pomen barv prejeli že od antičnega izročila narodov. Zlata barva predstavlja svetost in zvestobo. Modra barva simbolizira človeštvo, rdeča je simbol božjega, bela pa je prispodoba Svetega Duha.

V našem križu je šest barvnih polj. Vsako polje od bele preko rumene, oranžne, rdeče, rdečerjave in rjave, predstavlja zakonski par naše skupine. Najsvetlejši del pripada paru z najkrajšim staležem in tako si sledijo še vsi ostali. Keramični koščki nepravilnih oblik so kot naše zgodbe življenja, ki se prepletajo in ponazarjajo naše povezovanje. Modre linije so pravilnih oblik in obrobljajo naše zgodbe. So kot začrtane poti, za katere ve le On. Vkomponirani prodniki,  so estetsko zanimivi zaradi naravne barve kamnine, oblika pa pomensko izpostavlja brušenje skozi čas, tako v naravi kot v medsebojnih odnosih.

Zlati krog simbolizira svet, zaokroženo celoto, evharistijo. Daje občutek prostranosti, skozi katero sije luč in nam tako odpira pot v večnost. »

Povzeto po zapisu ga. Jelke Rojec in povedanem ob blagoslovu križa.

Fotografije Eda Straha si lahko ogledate v GALERIJI.

Deli zgodbo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email