STIČNA MLADIH 2015

Tudi letos je, tako kot že marsikatero leto poprej, v sosednji župniji v soboto, 19. septembra 2015 potekal vseslovenski festival Stična mladih. Seveda smo se ga udeležili tudi mladi iz Šentvida. Tokrat prvič organizirano; mladinci skupaj z gospodom župnikom in kaplanom.
V Stično smo se odpravili ob devetih. Komaj smo zlezli iz avtomobilov, že nas je zaobjelo stiško vzdušje – vsenaokrog polno nasmejanih obrazov, glasni pogovori, glasba … Letošnje geslo je bilo Iskreno in pogumno srce, vse pa je temeljilo na papeževi poslanici mladim pred svetovnim dnevom mladih v Krakovu. Vseskozi nas je spremljal eden najlepših Jezusovih blagrov – blagor čistim v srcu, kajti ti bodo Boga gledali. Ob prihodu smo prejeli rdeče zapestnice, lahko pa si vzel tudi listke s spodbudnimi citati in izzivi. Ko smo izbrali svojega, so nam animatorji na lice narisali srce – nekakšen simbol letošnje Stične. Nato smo se malo razkropili; ob taki množici ljudi to res ni težko. Ob poti na dvorišče oz. osrednji prireditveni prostor je stalo veliko stojnic – hrana za lačne in sladkosnede, razni spominki kot so obeski, verižice, zapestnice, baloni, majice letošnje Stične … Za glasbo je na odru pred cerkvijo poskrbel Stična band. V velikem polkrogu so ob robovih stavb stale stojnice – predstavile so se nam mnoge združbe in skupine, ki so prodajale svoje izdelke (knjige, značke, letake, revije …), skoraj povsod pa si se lahko posladkal z bonboni in poklepetal s prijaznimi ljudmi. Ves dopoldanski čas je v opatovi kapeli potekala adoracija, skoraj na vsakem vogalu pa si srečal kakšnega spovednika. Potekal je tudi nogometni turnir. Kmalu so se začele delavnice. Izbira je bila težka; po imenih sodeč so bile prav vse zanimive. Medtem so imeli na študentskem programu gosta, hrvaškega duhovnika Damirja Stojića. Med vsemi temi ljudmi smo srečali veliko znanih obrazov; stari prijatelji z duhovnih vaj, sošolci, znanci, s katerimi se nisi videl že vse od lanske Stične … Res nam ni bilo dolgčas. Ob dveh se je začela slovesna maša. Daroval jo je ljubljanski nadškof Stanislav Zore, somaševali pa so tudi vsi slovenski škofje in veliko število duhovnikov. Bogoslužje je popestrila super glasba zbora in Stične banda. Po maši smo dan zaključili še z ‘žurom’, nato pa smo se nekaj pred šesto popoldne odpravili domov.
Sobota je res hitro minila, a mislim da so organizatorji uspeli doseči pričakovano – v Stični smo se imeli lepo, bilo je veliko druženja in smeha, pa tudi naše duše so se imele priložnost rahlo predramiti.

© foto: Rok Rakun http://rrakun.com
© foto: Rok Rakun http://rrakun.com

Besedilo: Monika Primc

Še več utrinkov pa se najde na spletni strani Stične mladih http://www.sticna.net/

 

Deli zgodbo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email