V Šentpavlu zvonovi zvonijo z novim ritmom

Zob časa ne prizanaša niti cerkvenim zvonovom. Tako je bilo tudi v cerkvi sv. Pavla v Šentpavlu zvonjenje precej dotrajano in je bila potrebna temeljitejša obnova.

Prva elektrifikacija zvonjenja je bila narejena pred 20 leti, ko se je zvonovom samo dodalo elektromotorje z minimalno avtomatiko, ki so “nadomeščali mežnarja”. Konstrukcija je bila v osnovi še zmeraj namenjena za ročno zvonjenje. Ta sistem je zahteval precej pozornosti.

Pred časom se je zrahljal kembelj na malem zvonu in precej poškodoval zid v zvoniku. Vsem okoliškim prebivalcem pa je bilo najbolj poznano prehitevanje ure, ko je opoldne zvonilo že ob 11:50 ali celo prej.

Spričo omenjenih težav in želje, da se spet kaj naredi pri cerkvi sv. Pavla, je dozorela odločitev o temeljiti obnovi zvonjenja. Pojavila se je tudi želja po zamenjavi zvonov z novimi bronastimi. Po temeljitem premisleku je bila sprejeta odločitev, da se zamenja kompletna avtomatika zvonjenja in obnovi nosilna konstrukcija zvonov na tak način, da je kadarkoli mogoča tudi zamenjava zvonov brez velikih posegov na avtomatiki in konstrukciji.

     zvon 2zvom1

 

Nekaj bistvenih lastnosti nove avtomatike:

  • računalniško krmiljenje celotnega sistema,
  • prijetno, blagozvočno zvonjenje, ki se doseže s pravilnim obešenjem in obteževanjem zvonov ter kembljev,
  • računalniško krmiljenje vseh motorjev s frekvenčno regulacijo, zato so začetni in vsi ostali potegi motorjev kontrolirano blagi, kar bistveno podaljša življenjsko dobo avtomatike, zvonov in nosilne konstrukcije,
  • ura je vedno točna, saj je radijsko vodena (DCF); premik ob menjavi med zimskim in poletnim časom se izvede samodejno,
  • v računalnik so vnešeni datumi velikih noči vse do leta 2099, zato izklapljanje zvonjenja pred veliko nočjo ni več potrebno.

Obnovljen je bil tudi omet v zvoniku in lesen podest pod zvonovi. Zvonovi pa so se še dodatno zaščitili s posebnim premazom, tako da bo propadanje manjše. Ker je po demontaži starega sistema zvonjenja razdelilna elektro omarica postala nefunkcionalna in neestetska, se je zamenjala in na novo uredila še ta.

zvon3

 

 

 

 

 

 

Želja po novih zvonovih pa se bo morda uresničila kdaj kasneje. Trenutno je zelo potreben obnove stranski oltar sv. Frančiška, ki že kar razpada. S skupnimi močmi bomo lahko našo cerkvico vzdrževali v lepem stanju, da se bomo lahko z veseljem v njej zbirali okrog oltarja. Naslednja priložnost bo že v kratkem na prvo nedeljo v septembru, saj je takrat za našo podružnico žegnanjska nedelja.

Zapisal: Edo Strah

Deli zgodbo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email