Vabilo na Predavanje dr. Jožeta Dežmana

Prisrčno vabljeni v Šentvid pri Stični 27. maja 2023, po večerni  sveti maši (19.30) na tradicionalni Vidov večer z dr. Jožetom Dežmanom.

Šentvid pri Stični je župnija z dolgo tradicijo. Prafara s tisočletno zgodovino je preživela številne viharje časov in danes s ponosom gradi na temeljih dediščine vernih in narodoljubnih prednikov. Zgodovinski viri jo postavljajo ob bok bližnjemu stiškemu samostanu, kjer še danes delujejo cistercijani. Leta 2017 je župnija Šentvid pri Stični z veličastno sveto mašo in s praznovanjem počastila tisoč let obstoja, o katerem priča daritvena listina iz leta 1016. Ob tej priložnosti je župnija izdala obširno monografijo z naslovom Šentviško tisočletje, ki je kot nekakšna znanstvena spominska knjiga. Skupaj so jo ustvarili priznani slovenski zgodovinarji in umetnostni zgodovinarji pa tudi domači avtorji, ki so v svojih prispevkih opisali tudi župnijsko dogajanje v polpretekli zgodovini. Knjiga predstavlja spoštovanje do vsega, kar so v preteklih stoletjih ustvarili pridni, delavni in srčni ljudje. Hkrati je tudi opomnik, da je vsa ta dediščina – naravna, kulturna in duhovna – velika odgovornost za sedanji čas. Župnija Šentvid pri Stični se nedvomno trudi za vse te vrednote. Razgibano župnijsko občestvo vodi prizadevni župnik Izidor Grošelj, ki poleg tega, da skrbi za župnijsko cerkev sv. Vida in 12 podružnic, z velikim veseljem podpira vse dejavnosti, ki krepijo medsebojno povezanost. Tako župnija med drugim organizira tudi tako imenovane Vidove večere. Ti so v prvi vrsti namenjeni druženju v šentviškem župnijskem domu, okroglim mizam o aktualnih temah, predstavitvi uspešnih posameznikov, literarnim in kulturnim večerom in podobno. Med odmevnejše Vidove večere se je zapisal večer s prvakom stranke SDS gospodom Janezom Janšo jeseni 2022. Vsem Vidovim večerom pa je skupno spoznanje, da je pogovor resnično pomembna vrednota. Še toliko bolj, ko gre za žgoče, aktualne in prezrte teme.

Naslednji Vidov večer bo namenjen prav temu. V goste namreč prihaja dr. Jože Dežman, slovenski zgodovinar in publicist, širši javnosti najbolj znan po tem, da je do nedavnega vodil Muzej novejše zgodovine Slovenije. Naslov Vidovega večera v družbi dr. Jožeta Dežmana je Slovenska verska vojna.

Pogovor bo vodila Anica Volkar, odvijal pa se bo v dvorani župnijskega doma v Šentvidu pri Stični v soboto, 27. maja, po večerni maši. V tem večeru bo beseda tekla o odnosu do zgodovine in naše preteklosti, o pomenu resnice in sprave, o Muzeju novejše zgodovine ter izzivih, ki jih pred nas postavlja sodobna družba in njena usmerjenost. Gotovo bo dr. Dežman s svojo pronicljivo mislijo in kleno besedo pred občinstvo postavil ogledalo našemu odnosu do zgodovine slovenskega naroda.

 

Deli zgodbo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email