ŽUPNIJSKE JASLICE 2017

Ko smo načrtovali postavitev jaslic, smo razmišljali, kaj bi poleg tradicionalne cerkvice še vključili vanje. Izkazalo se je, da osrednji motiv letošnjih jaslic – POT.

Vsako življenje je potovanje – od radostnega rojstva, kjer vse kipi od življenja in sreče, do številnih postaj, ovinkov, včasih tudi stranpoti, do pomirjujočih ravnic in vzponov na prelaze s čudovitim razgledom. In vsaka zemeljska pot slej ko prej pride do cilja, vsak človek ob svojem času, sklene svojo pot.

Tri vasi so sodelovale pri postavljanju jaslic – soseska Marije Snežne, ki jo sestavljata Velike Pece in Artiža vas ter soseska svetega Lamberta iz Malih Pec. Vasi in domačije so med seboj povezane s cestami. Nekatere so široke in varne, druge ozke in skrivnostne, včasih celo zapuščene in skrite stezice, ki spominjajo na neke druge čase in rodove. Velike in Male Pece se prvič omenjajo leta 1145, v zvezi s stiško praposestjo. Cerkev Marije Snežne je v pisnih virih zapisana leta 1642 a je nedvomno starejša. Zelo globoka, srčna in iskrena pa je stoletna vera prednikov in zaupanje v Marijino varstvo. Eden od osrednjih motivov letošnjih jaslic je torej cerkvica  Marije Snežne,  ki so jo spretne roke vaščanov izdelale v minulih dnevih.

Po pripovedovanju starejših prebivalcev naših vasi, so k Mariji Snežni nekdaj romali verniki od blizu in daleč. Predvsem so k Materi Božji prihajali v prošnji za zdravje, poleti pa tudi v tako imenovanih prošnjih procesijah za dež. In spet smo pri simboliki poti. Romanje je posebna pot, ki združuje v sebi premagovanje telesnega napora in iskanje duhovnih spodbud.

Velike Pece od sosednje Glogovice loči železniška proga. Tudi ta je predstavlja enega od motivov letošnjih jaslic. Železnica je bila pomembna vez med kraji, preden so našo deželo podolgem in počez prepredle asfaltirane ceste. Pot z vlakom je drugačna od drugih poti. Nima luksuzne dostave od vrat do vrat, za pravočasen prihod je nujno upoštevati vozni red in včasih, če je vagon povsem poln, je na vlaku treba tudi stati. Kako močan simbolni pomen ima to tudi za naše življenje.

Velikih Pec in Artiže vasi si ne predstavljamo brez avtoceste, ki je speljana med našimi polji in travniki. Tudi avtocesto in most smo postavili v naše jaslice, kot simbol naših vsakdanjih poti – od doma, do delovnega mesta in nazaj.  Simbol odhajanja na dopust in počitnice, simbol letnih časov in dela na naših kmetijah. To je pot, ki jo včasih zaznamujeta naglica in nervoza, spet drugič veselo pričakovanje.

In na koncu je seveda začetek. Bistvo jaslic je Betlehem, najmanjše med judovimi mesti – tudi Artiža vas, Male Pece in Velike Pece ne sodijo ravno med velike vasi naše župnije ali občine. Jožef in Marija sta v revnem hlevu na betlehemskih poljanah sklenila svojo prvo skupno pot in  svojo družino sprejela Jezusa Božjega Sina. On pa je večni, veličastni kralj vseh poti sveta in časov. Vse naše poti je osmislil z največjo, najbolj veličastno, najbolj trpečo in najbolj odrešujočo potjo vseh časov. S križevim potom. A to je, dragi šentviški župljani, že druga zgodba.

Z današnjim večerom se zgodba postavljanja jaslic za letošnje leto konča. Želimo si, da bi simbolika poti in drobnih detajlov letošnjih jaslic v tem božičnem času prinašala med nas veselje, hvaležnost in novo upanje. Da bi poti naših življenj postajale odsev Božje bližine in naša priložnost za iskreno verovanje.

Za konec pa še zanimiva podrobnost, ki je odsev čisto posebnih poti. V glavnih vlogah letošnjih jasličarjev je bilo kar nekaj mož, ki so se v naše vasi priženili. Oni so svoje življenjske poti čez železniško progo in avtocesto, speljali na najlepši možni način, z ustvarjanjem družine in posredovanjem novega življenja. To pa je smisel in večni pomen Božiča nekoč in Božiča tudi danes.

Fotografije si lahko ogledate v GALERIJI.

Besedilo: Dragica ŠTEH

Foto: Tadej STRAH

 

Deli zgodbo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email